Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij 'Samen eten smaakt beter' maaltijd Parento in Zevenhuizen

Copyright Omroep Zuidplas

We kennen in Zuidplas meerdere zorgaanbieders, maar omdat er van Parento een uitnodiging in de bus zat zijn we daar als eerste langs gegaan en wel specifiek bij de maandelijkse maaltijden die ze op 4 plaatsen in Zuidplas organiseren. 

Vandaag was dat in het Hervormd Centrum in Zevenhuizen.

Thuiszorg is een woord dat je vele malen per dag langs hoort komen. Een verhaal met veel dimensies heeft, en waar boeken vol over te schrijven zijn. 

Het eerste dat opviel was dat de groep senioren die voor die maaltijd kwam vrij groot is. Er waren er 49, maar de groep is zeker 60 man groot. En er kunnen er nog bij.

Als je met de mensen praat dan is er toch heel vaak te horen dat veel ouderen dit nodig hebben als verzetje. Velen zijn alleen. Kinderen dichtbij, ver weg, veel werk, druk en weet ik al niet. En als je berekent hoelang er visite is in een week en hoe lang die eenzaamheid is dan kan je je daar wel in verplaatsen.

Slecht weer? Wandelen of fietsen als dat al gaat is dan niet leuk. Werd het maar lente verzuchtte er een persoon. En op de bank val je wel in slaap of je kijkt vervelens toe dan maar tv. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, maar voor de nodige mensen wel. Sommigen hoor je verhalen vertellen dat ze van de ene activiteit naar de andere activiteit lopen om de eenzaamheid te doorbreken. En dan praten we over mensen die dan zelf of via de Thuiszorg deze activiteiten bezoeken.

Praat je met de professionals dan hoor je ook de verzuchting dat er nog velen letterlijk achter de geraniums zitten. Het is nodig om daar telkens maar weer en op alle fronten aandacht aan te geven. En ook dat als het de mensen niet bereikt te hopen dat de omgeving dit oppakt en helpt.

Want het helpt. Als je de mensen vragen stelt dan hoor hoe blij ze ermee zijn. Als je thuis je boterham eet dan is het in enkele minuten over en gedachteloos eten bevordert de smaak ook niet. Maar in gezelschap? 1,5 Uur en een gezellig praatje erbij dan vliegt de tijd en smaakt bijna alles lekker.

Er zijn enkele maanden dat Parento dit niet verzorgt. Maar dan neemt het Hervormd Centrum het over. Met Kerst was er een kerstmaaltijd, een echt diner, dat de beheerster met de nodige vrijwilligers verzorgt heeft. 75 Gasten waren er toen. En men praat er nog over.

En dat praatje? Wel ik heerlijke verhalen gehoord over Zevenhuizen. Het Oogstfeest en Koningsdag. Dat maakt mede Zevenhuizen wat het is. En daar is men trots op. En hulde aan de mensen van Parento en Hervormd Centrum.

Parento en andere thuiszorg instellingen doen veel nuttig werk en hebben ook vrijwilligers nodig. Ook daar hebben ze nog wel eens het probleem dat er te weinig vrijwilligershandjes zijn. Wordt vervolgd.