Clicky

Het CDA pleit voor afschaffen hondenbelasting en verhoging ‘hondenpoep-bekeuring’

Copyright Omroep Zuidplas

Hondenpoep is één van de grootste ergernissen in Zuidplas. Telkens opnieuw is dat de uitkomst van onderzoeken. Als CDA horen we dit terug van ouders van kinderen die buitenspelen of ouderen met een rollator.

Gelukkig ruimen veel hondenbezitters de poep op. Helaas zijn juist zij extra de dupe van mensen die het vertikken om de poep op te ruimen.

Tinet de Jonge, lijsttrekker van CDA Zuidplas, geeft aan “Politiek is die dingen veranderen waar inwoners dagelijks tegenaan lopen! Hondenpoep is zo’n thema!” Het CDA is blij dat er steeds meer aandacht voor dit probleem komt. ‘Extra maatregelen als de draagplicht van poepzakjes en meer controle door handhavers, was hard nodig’, aldus de Jonge.  ‘Speelparken en speelplekken moeten volledig vrij zijn van hondenpoep.’

Op zaterdag 26 januari zijn Tinet de Jonge en Jan Verbeek in Zevenhuizen op pad geweest en hebben hier gesproken met hondeneigenaren. ‘Dat drukt je wel met je neus op de feiten. Mensen vertelden ons dat ze letterlijk met een scootmobiel door de poep moesten omdat er een hond voor het erf gepoept had. Of dat er zelfs politie bij moest komen nadat een inwoner een andere bewoner aangesproken had.’

Afschaffen hondenbelasting
Naast de overlast van hondenpoep wil het CDA Zuidplas ook iets doen aan de hondenbelasting. Deze belasting moet fors omlaag! Het geld dat wordt opgehaald geldt als algemene inkomstenpost. Er wordt nu 250.000 euro opgehaald met de hondenbelasting. Daarvan wordt ongeveer 20.000 euro gebruikt voor hondenbezitters. Tinet de Jonge vindt dat hondenbelasting volledig moet worden benut voor honden uitlaatplaatsen en afvalzakken en-bakken voor het verwijderen van de hondenpoep. Dat houdt in dat de hondenbelasting die eigenaren nog wel betalen flink omlaag kan. ‘We moeten onderzoeken in hoeverre hondenbelasting nog van deze tijd is. Niet voor niets schaffen sommige gemeentes de hondenbelasting af. Het is een belasting die oorspronkelijk bedoeld is als transportbelasting. Dat geldt niet langer in deze tijd.’

Om ook de andere politieke partijen in Zuidplas met de neus op de feiten te drukken, heeft het CDA Zuidplas vragen gesteld aan het college. Dit om duidelijkheid te krijgen over de handhaving op hondenpoep, de besteding van de inkomsten uit de hondenbelasting en onderzoek naar voldoende uitlaatgebieden.