Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij Wereldkankerdag Camino

Copyright Omroep Zuidplas

Kanker zet je wereld op je kop.  Camino is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, voor inwoners van Zuidplas en de regio begeleidt mensen.

Wanneer je met kanker wordt geconfronteerd, staat je wereld op z'n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend.(artikel gaat verder onder de foto) In Nederland spannen vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Daarnaast kun je op vele plekken terecht voor psychosociale ondersteuning en begeleiding. Op Wereldkankerdag slaan al deze organisaties de handen ineen om aandacht te vragen voor de impact van kanker.(artikel gaat verder onder de foto)Ben jij ziek (geweest), heeft iemand in je omgeving kanker (gehad) of heb je een dierbare aan kanker verloren? Weet dan dat er een breed aanbod aan zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar is. Wat heb jij nodig?(artikel gaat verder onder de foto)In Zuidplas is daarvoor het inloophuis Camino waar men je ondersteunt bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt. Zij bieden een luisterend oor en een plek waar je met gelijkgestemden contact kunt hebben, een plek waar je jezelf kan zijn, los van alle medische ballast.(artikel gaat verder onder de foto)Camino organiseerde de wereldkanker 1 dag eerder en wel op zaterdag 3 februari in de St. Joseph parochie met een vo programma. In 4 zalen en de hal waren er activiteiten High Tea, Workshops en optredens, Visage en fotoshoot. Massage, Informatiestands. Veel dus en er was behoorlijk aanloop. Er ging iets mis met de nummerboekjes dus moet het met een schatting gebaseerd op een tussenstand. Zo tegen of net over de 200 is de schatting en daar zaten ook wel mensen tussen die uitsluitend voor optredens kwamen. Maar toch een geweldig succes.(artikel gaat verder onder de foto)Als je binnenkwam dan kon je de burgemeester niet missen. De burgemeester van het Slotplein in capelle. In het geluidsfragment 1 vertelt hij iets over zichzelf. Een markante figuur die er net even wat meer jus aangeeft.(artikel gaat verder onder de foto)De high tea zag er heel aantrekkelijk uit en allemaal gesponsord door een bedrijf dat niet genoemd wil worden. De kinderen vermaakte zich geweldig met tattoos en uitwasbare waterverf.(artikel gaat verder onder de foto)Bij de visagiste/kapster kon je jezelf lekker laten opmaken en er werd van genoten en dan ook op de foto. Zichtbaar genot.

In alle rust werd er een massage gegeven aan mensen.
En in de grote zaal de optredens. Te beginnen met een inloopkoor waar driftig geoefend werd. En daarna het kinderkoor de sWingerdjes. En het swingde echt de pan uit. Vol overgave en toen ze het lied mijn opa zongen kon je echt jaloers worden dat je die opa niet was. Wat een expressie en energie. Heerlijk. Hun openingslied is als geluidsfragment toegevoegd. (fragment 2)

De band de Creators is een vriendenclub die je niet tegenkomt in het bar of uitgaanscircuit tegenkomt. Zij spelen alleen op verzoek voor gelegenheden speelt. Toen ze een lied van de Monkeys speelde ware er enkele dames die de benen wel even in beweging wilde brengen. Blues, onderhoudende muziek en redelijk gevarieerd. Ook van deze band is een geluidsfragment toegevoegd. (fragment 3)

Maar niet om iemand ook maar iets tekort te willen doen sprong het jongerenorkest Più Mosso (MozART) er toch wel met kop en schouders bovenuit. 4 Stukken brachten ze met als slot de Phantom of the Opera met een fabelachtig mooie hoge sopraan in enkele solo passages. Wowwwwww andere woorden zijn er niet voor. Wat een talenten. Omroep Zuidplas heeft er een film van gemaakt, welke later wordt gepubliceerd.

Het draait natuurlijk allemaal wel om een ziekte waarvan men vroeger de naam niet eens uit dorst te spreken. Fluisterend werd er dan gezegd: hij/zij heeft K. Gelukkig heeft sindsdien de medische wetenschap sprongen vooruit gemaakt. Maar het blijft een ziekte waar naar schatting minimaal 3 van de  4 mensen wel eens mee te maken heeft gehad. En ook als je genezen bent en onder controle staat, (7 jaar minimaal), dan is iedere controle weer uitermate spannend. Wat zal de uitkomst zijn?

Het is dan ook niet verbazend dat de slotceremonie ook wel gebeuren met emoties is.. Kaarsjes worden in een hart geplaats met een moment van stilte om aan personen te denken die met de ziekte zijn geconfronteerd of erger. Een moment van bezinning en een verhaal dat verteld werd over een kledenmaker en een gat dat een grotere dimensie kreeg. En tot besluit zong Celine Overbeeke een lied. De achtergrond vertelt ze zelf in het geluidsfragment. (fragment 4) En een opname van het lied is ook bijgesloten.(fragment 5)

Omroep Zuidplas heeft kort geleden een interview gemaakt met Camino en daar kwam het begrip als een warme deken naar boven. En dat was deze dag ook, maar ook met veel momenten van ontspanning. Want daar moet ook plaats voor zijn.

Beluister hier de geluidsfragmenten op volgorde zoals in het artikel beschreven: