Clicky

Een duurzaam en aardgasvrij Capelle

Copyright Omroep Zuidplas

De Capelse gemeenteraad heeft op maandag 5 februari unaniem besloten dat nieuwbouw in Capelle aan den IJssel, vooruitlopend op de landelijke wetgeving, aardgasvrij wordt gebouwd. Dit staat in het Koersdocument Duurzaam Capelle.

In 2050 moet Capelle een 100% duurzame stad zijn.

Eén van de belangrijkste doelstellingen is het terugbrengen van de uitstoot van CO2 naar bijna nul. Dit betekent ook dat alle gebouwen vóór 2050 worden aangepast van verwarming door aardgas naar een duurzame vorm van verwarming, zoals elektrische verwarming of via een warmtenet. Het aardgasvrij bouwen van nieuwbouw geldt niet voor bestaande afspraken of al afgegeven omgevingsvergunningen

Wethouder Jean-Paul Meuldijk (duurzaamheid): “We doen dit uiteraard niet zonder goede begeleiding. Dit jaar starten we met een energie- en warmteplan. Daarin wordt voor elke Capelse wijk opgenomen wat de beste mogelijkheden zijn om over te stappen naar duurzame verwarming. In de ene wijk ligt bijvoorbeeld elektrische verwarming meer voor de hand dan een aansluiting op het warmtenet.”

Capelle sluit zich aan bij statiegeldalliantie
Als concrete stap om de ambities naar een circulaire economie kracht bij te zetten, sluit Capelle aan den IJssel zich aan bij de statiegeldalliantie. De gemeente vraagt de regering hiermee om op alle PETflessen en blikjes statiegeld in te voeren.

Koersdocument Duurzaam Capelle
Het koersdocument Duurzaam Capelle is opgesteld in overleg met Havensteder, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), het Energie Collectief Capelle (ECC), de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) en Stedin. Naar aanleiding hiervan is het koersdocument op een aantal punten gewijzigd en in de gemeenteraad van 5 februari vastgesteld. Het koersdocument is te lezen op www.energiewijzercapelle.nl.