Clicky

PvdA/Groenlinks stelt vragen over fietsenrekken bij de Smidse

Copyright Omroep Zuidplas

De gemeente Zuidplas heeft de fietsenrekken bij de ingang van de supermarkten bij de Smidse te Moordrecht verplaatst naar de zijkant. 

Daardoor moet je nu verder lopen naar een je fiets. Parkeerplaatsen voor de auto zijn dichterbij. De boodschappenkarren staan ook ver van de nieuwe lokatie van de fietsenrekken. PvdA/GroenLinks heeft hierover vragen gesteld.

Raadslid Pieter Beeldman(op de foto) vraagt het college van B&W waarom er geen fietsvriendelijke oplossing gezocht is, waarmee het gebruik van de fiets juist gestimuleerd wordt. Beeldman schat in de dat met de nieuwe fietsenrekken het probleem verplaatst wordt. “Op de nieuwe plekken zorgen de fietsenrekken voor meer overlast, omdat de ruimte daar beperkter is. Daar komt bij dat mensen hun fiets blijven plaatsen voor de winkels”. Hij verwacht dat het er rommeliger van zal worden. “Dit is duidelijk bedacht door mensen die niet met de fiets hun boodschappen doen”.

PvdA/GroenLinks heeft de volgende vragen gesteld:

1. In hoeverre vindt het college het belangrijk dat voor verplaatsingen binnen het dorp de fiets gepakt wordt?

2. In hoeverre draagt het vergroten van de afstand van de fietsenrekken tot de ingang van winkels bij aan meer verplaatsingen per fiets in plaats van per auto?

3. Welke fietsvriendelijke oplossingen zijn onderzocht om de situatie bij de Smidse te verbeteren?

4. Is er een enquete gehouden over de verplaatsing van de fietsenrekken onder mensen die met de fiets boodschappen gaan doen om daarmee een meer gebruiksvriendelijke oplossing te krijgen?

5. Is de Fietsersbond gevraagd om advies?

6. De overgebleven grote open ruimte nodigt uit om er je fiets neer te zetten. Daardoor wordt het veel rommeliger en ontoegankelijker dan voorheen. Hoe gaat het college, zonder dure handhaving, voorkomen dat fietsen daar kriskras neergezet worden?

7. Worden ook de winkelwagens meer nabij de fietsenrekken gelokaliseerd? Zo nee, waarom worden de fietsers niet beter gefaciliteerd?

8. Op de nieuwe lokatie is er minder ruimte om de fietsen te passeren. Hoe zorgt het college er voor dat mensen met een scootmobiel of rollator hier goed langs kunnen?

9. Is het college bereid te zoeken naar een meer fietsvriendelijke oplossing die het doen van boodschappen met de fiets stimuleert in plaats van bemoeilijkt en die niet tot een rommelige situatie leidt?

10. Hebben de wethouders ervaring met boodschappen doen met de fiets?