Clicky

CKV Nieuwerkerk wint laatste thuisduel van Sporting Delta (+video)

Copyright Omroep Zuidplas

Het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk heeft zichzelf een fraaie
uitgangspositie verschaft voor de allesbeslissende wedstrijd in de
slotronde tegen Die Haghe.

In de laatste thuiswedstrijd tegen Sporting Delta speelde Nieuwerkerk een zeer overtuigende en gevarieerde eerste helft. Toen na vijf minuten de korf eenmaal was gevonden, ging het hard in de bomvolle Kleine Vink. Bij Nieuwerkerk kwamen alle acht basisspelers de eerste helft al tot scoren. Via 8-6 liepen de blauw-zwarten uit naar een 12-6 voorsprong om uiteindelijk met 17-10 te gaan rusten. De tweede helft was een stuk minder. Toch bleef Nieuwerkerk zeer geconcentreerd verdedigen, waardoor ook deze mindere helft winnend werd afgesloten. De prima eindstand was 24-16. Doordat Die Haghe verloor bij Tempo weet Nieuwerkerk nu wat het te doen staat op 3 maart in Den Haag. Met niet meer dan 5 goals verliezen.

Voor Sporting Delta stond er zaterdag niks meer op het spel. De Dordtenaren zijn na twee jaar Hoofdklasse gedegradeerd naar de Overgangsklasse. Helaas geen Ruben Datema in de basis. Ondanks de schorsing van Jeroen Tijhuis bleef de voormalige publiekslieveling van CKV Nieuwerkerk op de bank. Sporting Delta had gekozen voor een sterk vak met Mike Oudshoorn en Frank Vogt bij elkaar. Het andere was minder ervaren met Tommy Brand en Emiel Houwerzijl bij elkaar. Bij Nieuwerkerk was Jasper Marck geschorst na zijn gele kaart tegen DSC.

Het begin van de wedstrijd was op zijn minst aftastend te noemen. Meest memorabele moment van de beginfase was de aankondiging van Eunice Havenaar-Punt bij de spelerspresentatie. De aanvoerster van Nieuwerkerk speelde haar laatste thuiswedstrijd in de Kleine Vink en kreeg daarvoor
een hartelijk applaus.

Na vijf minuten vond Niels Stuurstraat uit een vrije bal dan eindelijk de korf. De wedstrijd ontbrandde daarna volledig. Om en om werd er gescoord uit bijna elke aanval die volgde. Kores Punt zijn eerste schot raak, maar ook Senna Roggeveen schoot met scherp in deze fase. Bij 5-3 na 8 minuten hadden zij, Punt en Stuurstraat er elk twee inliggen. Tommy Brand onder de korf met een handigheidje voor 5-4 en daarna alweer de derde van Stuurstraat (na een heerlijke rebound van Dani Hoogendoorn). Koen Collée en Cathy van Horik zorgden voor de eerste gaatjes van drie voor Nieuwerkerk (7-4 en 8-5) maar met name door de sterk spelende Frank Vogt bleef Sporting Delta nog in het spoor van Nieuwerkerk.

Een heerlijke doorloper van Collée zette Nieuwerkerk op 9-6 en daarna de tweede goal van Babette Blok en het eerste gaatje van vier was geslagen: 10-6. Zestien goals in een tijdsbestek van 8 minuten. Daarna viel het weer even stil. Dani Hoogendoorn was zaterdag niet heel gelukkig in zijn afronding, toch zette hij zijn ploeg op een verschil van zes met twee goals: 12-6. Via Nicole v.d. Laan en wederom Frank Vogt kwam Sporting Delta op 12-8, maar daarna twee identieke goals van de sterk spelende Cathy van Horik: 14-8 voor Nieuwerkerk. Het was een heerlijke doelpuntrijke eerste helft waarin Nieuwerkerk over zeer veel schijven gevaarlijk was.

Via drie strafworpen werd het vervolgens 15-10. Uit een strafworp kon Emiel Houwerzijl zijn eerste goal aantekenen. Uit het spel lukte het de Dordtse spits niet om vrij te komen tegen Collée. Er waren op die stand nog twee Nieuwerkerk spelers zonder goals. Precies die twee dames zorgden voor een riante voorsprong bij rust. Een prachtige doorloper van Havenaar en het slotakkoord van Lisette Datema onder de korf. Zo hadden voor rust alle spelers van Nieuwerkerk gescoord. Het tekent de kracht van de ploeg die met een 17-10 voorsprong ging rusten,

Twee maanden geleden stond Nieuwerkerk bij rust nog met 12-17 rusten in Dordrecht. Toen sloeg Nieuwerkerk helemaal stil en werd het nog gelijk: 23-23. Helaas gebeurde nu precies hetzelfde in de tweede helft. Aanvallend bereikte Nieuwerkerk eigenlijk geen moment het niveau van voor de rust. Groot verschil met de wedstrijd in Dordrecht was dat Nieuwerkerk nu wel goed en geconcentreerd bleef verdedigen. Zodoende kon Sporting Delta geen moment in de wedstrijd komen, ondanks het gebrek aan goals bij Nieuwerkerk.

Er gebeurde erg weinig de eerste tien minuten van de tweede helft. Frank Vogt schoot Delta in de derde minuut nog op 17-11, maar daarna was het lang wachten op de volgende goal. Vogt was overigens de absolute uitblinker bij Sporting Delta. Hij leverde veel strijd en had enkele fraaie acties. Daarnaast was hij met 8 goals goed voor de helft van de totale productie. In het andere vak had de combinatie Brand/Houwerzijl het
lastig tegen de verdedigende druk van Collée en Punt. Houwerzijl verliet 20 minuten voor tijd het veld voor Mitchel Jacob. Die Jacob bracht vooral veel onrust en overtredingen met zich, maar ook hij kwam niet tot scoren. Na de 17-12 van Tommy Brand (strafworp) namen Leon Simons en Jan van Essen een Time Out. Hun ploeg had al tien minuten niet gescoord. Geen wissels, maar blijkbaar wel even de juiste snaar raken.

In vier minuten tijd vond Nieuwerkerk namelijk vier keer de korf en de wedstrijd was beslist. Weer twee goals van Cathy van Horik en ook schoten van Punt en Stuurstraat. Tussendoor schoot Mike Oudshoorn zijn eerste en enige schot binnen (goed verdedigd door Hoogendoorn dus). Tussenstand 21-13.
Het Nieuwerkerk publiek wist dat de wedstrijd gespeeld was en had eigenlijk nog maar 1 wens. Een paar minuten tijd voor Ruben Datema in zijn Kleine Vink. Datema die ruim 20 jaar bij Nieuwerkerk heeft gespeeld had natuurlijk graag ook even zijn opwachting gemaakt. Delta coach Geijtenbeek liet zich van zijn slechtste kant zien door Datema wel warm te laten lopen maar niet in te laten vallen. Tsjah.

Vogt scoorde nog maar eens twee doelpunten waarna Nieuwerkerk via tweemaal Stuurstraat (goal 5 en 6) en de derde van Babette Blok uitliep naar een verschil van negen doelpunten (24-15). Toch knap als je helemaal geen goede tweede helft speelt. Het slotakkoord was van Frank Vogt en
Nieuwerkerk kon Eunice Havenaar nog een paar publiekswissels gunnen. Eindstand 24-16.

Nieuwerkerk naar 8 punten uit 13 duels. Delta blijft steken op 3 en gaat volgend jaar dus een niveau lager aan de slag. DeetosSnel won van DSC met 23-16 en pakt de titel in de Hoofdklasse. De felicitaties richting Dordrecht en veel succes in de kruisfinales. Dalto won met 28-26 van TOP en staat nu op de tweede plek. Tempo heeft net zoveel punten als Dalto
door hun 23-18 zege op Die Haghe. DSC, Tempo en Dalto strijden op de laatste dag voor de tweede plek in de kruisfinale.

Nieuwerkerk gaat in de laatste speelronde op bezoek bij Die Haghe in Den Haag. Die Haghe staat nu twee punten achter Nieuwerkerk. Het doelsaldo van Nieuwerkerk is -25 en dat van Die Haghe -38. Ook op dat gebied heeft Nieuwerkerk goede zaken gedaan zaterdag. De situatie is nu zo dat Nieuwerkerk met 5 punten verschil mag verliezen in Den Haag. Dan geldt
namelijk het onderling resultaat (=gelijk), onderling doelsaldo (=gelijk). Het totale doelsaldo van de competitie wordt dan doorslaggevend. Dat is nu dus 13 goals verschil in het voordeel van Nieuwerkerk. Bij een nederlaag van 5 doelpunten verschil wordt dat 3 goals in het voordeel van Nieuwerkerk. Kortom, dankzij de 21-16 thuisoverwinning op Die Haghe begint Nieuwerkerk eigenlijk met een 0-5 voorsprong in Den Haag. Helaas zegt dat in het huidige korfbal niet zo heel veel, maar een lekkere uitgangspositie is het wel.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 6, Cathy van Horik 5, Kores Punt 3, Koen Collee 3(1), Babette Blok 3, Dani Hoogendoorn 2(1), Eunice Havenaar 1 en Lisette Datema 1

Doelpunten Sporting Delta: Frank Vogt 8(2), Tommy Brand 3(1), Senna Roggeveen 2, Mike Oudshoorn 1, Emiel Houwerzijl 1(1) en Nicole v.d. Laan 1

Beluister hier het interview met Leon Simons in het sportprogramma IJsselsport.

Bekijk onder het interview de video van alle doelpunten: