Clicky

PvdA/GroenLinks nodigt college uit voor factcheck over fietsenrekken bij de Smidse

Copyright Omroep Zuidplas

PvdA/GroenLinks heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Zuidplas uitgenodigd voor een factcheck bij winkelcentrum De Smidse. 

Aanleiding zijn de antwoorden van het college op de vragen die raadslid Pieter Beeldman had gesteld over de verplaatste fietsenrekken. Beeldman zet vraagtekens bij de feiten die het college geeft over de extra te lopen afstand voor fietsers. Die zijn volgens hem onrealistisch kort. De ludieke actie heeft volgens Beeldman wel een serieuze ondertoon. “Feiten die aan de gemeenteraad worden voorgelegd door het college moeten gewoon kloppen”. Daarnaast vindt Beeldman dat er te gemakkelijk geaccepteerd wordt dat het voor fietsers verslechtert. “Je moet bij alles bezig zijn om het voor de fietsers zo makkelijk mogelijk te maken. Anders zal toch een deel toch weer de auto pakken voor ritten binnen het dorp. En dat is juist wat we niet willen”.

Hieronder de uitnodigingsmail van Beeldman aan het college van Burgemeester en Wethouders:

Geacht college, beste Jan, Rik, Daan en Gert-Jan,

Graag wil ik jullie uitnodigen voor een factcheck rond jullie antwoorden op onze schriftelijke vragen over de fietsenrekken bij de Smidse. Doel is om samen te checken of de feiten, die wij als raadsleden krijgen, ook echt kloppen. Ik stel voor op een zaterdagochtend bij de Smidse af te spreken, als het lekker druk is. Uit de antwoorden maak ik op dat jullie ervaring hebben met boodschappen doen op de fiets. Dus kom op de fiets, met fietstassen, om de weekendboodschappen in Moordrecht te doen. Dan kunnen we samen de situatie bekijken en de ‘facts checken’.

Een kleine toelichting;

Wij vroegen aandacht om de fietsende Moordrechters voor het boodschappen doen niet de auto in te jagen. Het wordt voor de fiets namelijk lastiger door het verplaatsen van de fietsrekken. Belangrijk is dan ook dat de winkelwagens dicht bij de fietsenrekken blijven staan. Bij het antwoord op vraag 7 geven jullie aan:
De winkelwagens worden niet meer nabij de fietsenrekken gelokaliseerd. De fietsenrekken zijn verplaatst om de veiligheid van het winkelend publiek, waaronder onze senioren en mindervaliden, te bevorderen. Het college realiseert zich wel dat personen die op de fiets boodschappen doen enige ongemak ervaren. Indien men de fiets stalt aan de Sluislaan zal er maximaal 20 meter gelopen moeten worden en indien men de fiets stalt aan de Kerklaan bedraagt de gelopen extra afstand maximaal 10 meter.

Laten we de situatie bij de Kerklaan nemen. Daar wordt door jullie het volgende feit gepresenteerd rond mensen die een winkelwagen gebruiken om de boodschappen naar de fiets te brengen: de gelopen extra afstand is maximaal 10 meter. Met maximaal bedoelen jullie, zo neem ik aan, in het ergste geval. In dit geval is dat een zaterdag waarbij de dichtstbijzijnde fietsenrekken (nog maar ca 10 plekken) bezet zijn. Dus laten we samen een meetlint ter hand nemen om ter plekke te kijken of de gepresenteerde feiten kloppen. Voordeel is dat jullie de ingreep dan ook vanuit het standpunt van de fietser kunnen ervaren. We zullen daarom ook de Fietsersbond vragen aanwezig te zijn.

Met vriendekijke groet, Pieter