Clicky

Gemeenteraad van Capelle aan den IJssel doet mee aan project 'Open Raadsinformatie'

Copyright Omroep Zuidplas

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen doet de Capelse gemeenteraad mee met het project Open Raadsinformatie. Net als ruim honderd andere gemeenten in Nederland stelt Capelle aan den IJssel haar raadsinformatie beschikbaar als open data.

Raadsinformatie is nu makkelijker vindbaar en geschikt voor apps.

Open Raadsinformatie is het project waarmee gemeenten alle documenten van de gemeenteraad –zoals besluiten, agenda’s, moties, amendementen en beleidsstukken – eenvoudig en collectief toegankelijk maken. Deze data is daarmee beschikbaar voor toepassingen, zoals apps. De eerste app die hier gebruik van maakt, WaarOverheid, is eind februari gelanceerd.

Herbruikbaar
De raadsinformatie was al openbaar, maar uitsluitend per gemeente beschikbaar en vaak niet eenvoudig te vinden of te hergebruiken. Van 102 gemeenten – waaronder Capelle aan den IJssel- zijn alle raadsstukken nu te vinden op de website van Open Raadsinformatie. Deze documenten zijn beschikbaar als open data: gestandaardiseerd en herbruikbaar. Zo kunnen app-bouwers, websites, media en andere partijen de informatie snel en makkelijk gebruiken en publiceren.

WaarOverheid app
Om de mogelijkheden van de open raadsinformatie te verkennen, organiseerde VNG Realisatie in 2017 een wedstrijd om de beste app te ontwikkelen: de App Challenge Open Raadsinformatie. De eerste prijs ging naar de webapp WaarOverheid van ontwikkelaar Qollap, die raadsinformatie op basis van slimme algoritmes op de landkaart plaatst. Zo kunnen inwoners zien wat er speelt in hun buurt – of in een heel andere buurt. Met het prijzengeld werd de app de afgelopen tijd verder ontwikkeld. Vanaf nu is de app WaarOverheid voor iedereen te gebruiken.

Lokale democratie versterken
Inwoners, bestuurders, ambtenaren, journalisten, wetenschappers en alle andere geïnteresseerden kunnen met Open Raadsinfo laagdrempelig nagaan wat er in gemeenten speelt rond een bepaald thema. Landelijk, regionaal, per gemeente of zelfs per wijk. Dit project van VNG Realisatie, uitgevoerd met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft als doel de lokale democratie te versterken.

Achtergrond
Open Raadsinformatie is een onderdeel van de Digitale Agenda 2020 van de VNG en het Actieplan Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De Open State Foundation is mede-actiehouder vanuit het Actieplan Open Overheid en aanjager van het project Open Raadsinformatie.