Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij Ondernemerstour ChristenUnie/SGP: Oskam

Copyright Omroep Zuidplas

Het bedrijf Oskam is een verhuur en Grondverzet bedrijf is sinds begin jaren ’90 actief in het agrarisch loonwerk en grondverzet. Het bedrijf is na de oprichting sterk gegroeid en is een serieuze speler in de grondverzet branche.

Het bedrijf ligt in het bestemmingsplan de Rode Waterparel (Woningen en tunnel in het topsegment).

Maar het bedrijf ligt ook binnen de brede milieucirkel van een varkenshouderij wat ongetwijfeld ook mee zal spelen bij verder ontsluiting van dit gebied.

De punten die in het Ondernemersplan van de CU-SGP die spelen bij dit bedrijf:

· Ontwikkeling 5e dorp gemeente Zuidplas

· Stimuleer als gemeente lokaal ondernemerschap

· Bereikbaarheid langzaam verkeer.

In het gesprek gaf de heer Oskam aan er vanuit te gaan dat het 5e dorp er gewoon komt en voor zijn deur Maar het biedt ook werkgelegenheid. Maar waar precies in het middengebied en wat betekent dat voor de zittende ondernemers. En wat betekent dat?

Zijn grote probleem is echter de ontsluiting. De spoorwegtunnel die voor zijn bedrijf essentieel is, was gepland 3.60 diep en is er slecht 3.30 geworden. En nu kunnen de tractoren er niet meer. Met als resultaat dat de voertuigen tweemaal per dag een grote omweg moeten maken die 10 tot 15 minuten extra rijtijd vergen. Als je dat doorrekent, 20 tractoren, 2x per dag, 5 x per week en 40 weken per jaar en de kosten van een tractor zijn 60 euro per uur, dan ga je alleen voor dit bedrijf naar een gekapitaliseerde kosten van over een ton. En dit bedrijf is niet de enige die met dit probleem te maken heeft. Er is een belofte dat er een ontsluiting naar de Doelwijk zou komen. De wegen zijn echter nu nog particulier eigendom en die blokkeren de oplossing.