Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij Ondernemerstour ChristenUnie/SGP: Tomatenkwekerij Tas

Copyright Omroep Zuidplas

De heer en mevrouw Tas van de Tomatenkwekerij Tas in Zevenhuizen ontving de delegatie van de CU-SGP. Het gaat om een bedrijf dat veel te maken heeft met arbeidsmigranten.

Het bedrijf produceert tomaten of liever gezegd tomaatjes, want ze zijn gespecialiseerd in die kleintjes die zo heerlijk weghappen bij een borrel en voor veel meer dingen gebruikt kunnen worden.

Het bedrijf is al vele jaren actief. In eerste instantie werkte het met Hollandse plukkers, maar alras kwamen Marokkaanse mensen in beeld. Zij kwamen als arbeidsmigrant hierheen, maar na een aantal jaren konden zij zich hier vestigen. Al weer geruime tijd domineren de Poolse arbeidsmigranten en die zijn hard nodig om de bedrijfsvoering voort te kunnen zetten.

Wat bovenal een probleem is voor dit bedrijf is, is de huisvesting van de arbeidsmigranten. In 2003 is het bedrijf uitgebreid en kreeg er een komkommerloods bij. In de loods werd een unit gebouwd met huiskamers, toiletten, badkamers en slaapgelegenheid. Er kunnen 12 tot 14 mensen in gehuisvest worden. De firma Tas doet er alles aan om dit volgens de regels te doen en waar nodig of gewenst halen ze hun certificaten. Maar helaas voor hen kwam er weerstand tegen en het gevolg is dat die faciliteiten alweer 6 jaar leegstaan. Het alternatief huizen huren in de omgeving is ook niet gemakkelijk. Huiseigenaren willen wel, maar niet voor 6 tot 7 maanden. Er zijn nu huizen gekocht die vele maanden leeg staan. De firma doet dit uit facilitaire overwegingen en is zeker geen winstverhaal. Tas tomaten is al geruime tijd een gecertificeerd huisvestingbedrijf.

Men wil op eigen terrein woonunits bouwen. Het bestemmingsplan voor een gebied van 40x 50 meter is lintzone. De ervaring van de firma Tas is dat ze het gevoel hebben dat de gemeente wel mee wil werken maar de Provincie niet. En dat verbaast want in het Westland lukt het allemaal wel.

Vanaf 2004 is men al met deze problematiek bezig. In deze kwestie is er ook discussie over onder meer camping Zevenhuizen, maar de firma Tas heeft daar nooit mensen gehuisvest. In 2010 was het verhaal van de fusie en er moest er gewacht worden op het aan elkaar wennen van de fuserende gemeenten. Nu anno 2018 stelt de firma Tas zitten we nog steeds in de situatie 2004. Er is niets gebeurd is hun stelling en ze komen niet verder. Geen beleid, wel handhaven. Dat werkt niet en is contra productief. Dan komen ook de bungalowparken nog even in beeld.

Dit gebied staat hoog op de lijst in als tuinbouwgemeente, maar het beleid is in de ogen van de ondernemers: Laat het maar gebeuren en zoek het zelf maar uit. Klinkt als een groot gat met de uitspraken in de gemeentepolitiek. Arbeidsmigranten staat hoog op de politieke lijsten. Zit de firma Tas op dat beleid te wachten? Ja, dan kan hij op eigen terrein faciliteiten regelen. Nu weet je niet waar je aan toe bent. Onduidelijkheid is een grote hindernis voor bedrijven. Nee, is ook te horen want ze doppen al vele jaren hun eigen problemen, want dat moet wel.

Ook de OMHD passeert nog even en specifiek de kosten en de vraag of die helder zijn. Directe kosten, waar veel kosten in zitten om bijvoorbeeld vuilnisbakken leeg te halen voor bewijslast of iemand niet te lang verblijft in het object van onderzoek en dat is maar 1 feitje in een lange rij, waarvan je je af kan vragen of de gemeenschap daar tonnen aan uit moet geven. En de vervolgkosten aan bijvoorbeeld proceskosten zijn mogelijk nog hoger. Vraag is of raad daar allemaal wel inzicht in is. De fractie CU-SGP heeft in ieder geval zelf ook wat stof tot nadenken of praten meegenomen van dit bezoek.