Clicky

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen: Hogere opkomst en VVD de grootste

Copyright Omroep Zuidplas

Gisterenavond was dé dag voor politiek Zuidplas: De Gemeenteraadsverkiezingen. De opkomt was met 18.718 stemmen 1,44% hoger dan vier jaar geleden.

Van de 32.648 stemgerechtigden in Zuidplas hebben er 18.781 gestemd. Dit komt neer op 57,46%. Dit is ruim een procent meer dan vier jaar geleden toen er een opkomst van 56,04% werd gemeten, er gingen toen 17.733 mensen naar de stembus. 

Afwachten
Nu de stembussen zijn gesloten is het afwachten wie er dit jaar de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen gaat worden. Vorig jaar waren de VDD met 22,2%, de ChristenUnie/SGP met 21,3% en het CDA met 14,8% van de stemmen. Hoe dat dit jaar gaat zijn is nog maar de vraag.

Spanning
Naar mate de tijd verstrijkt neemt de spanning toe bij de verschillende partijen. Er wordt steeds meer bekent omtrend de uitslag. De derde peiling is zojuist bekent geworden en de ChristenUnie/SGP is op dit moment de grootste met 24,7% op de voet gevolgd door de VVD (21,3%). De dorpen Moerkapelle en Zevenhuizen zijn volledig geteld. Het wachten is nu op de helft van de stemmen uit Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel.

Update Uitslag
Om kwart voor één 's nachts maakte burgermeester Gert-Jan Kats bekend dat de VVD de grootste is geworden in de gemeente Zuidplas met 22,7%. Christen Unie/SGP werd de op één-na-grootste met 20,7% van de stemmen. De grootste winnaars van deze verkiezingen in de gemeente Zuidplas zijn het CDA, de PvdA/Groen Links en Nieuw Elan Zuidplas. Het CDA groeit in de raad met alle waarschijnlijkheid van vier zetels naar vijf, PvdA/Groen Links steeg naar drie zetels ten opzichte van de twee huidige zetels en Nieuw Elan Zuidplas gaat van een éénmansfractie naar een tweemansfractie. D66 verliest twee zetels, van vier naar twee, terwijl ook SP één zetel inleverd.

Virtuele zetelverdeling
Hieronder vindt u de virtuele raadsverdeling om 0:45 onder voorbehoud.

VVD: 7
CU/SGP: 6
CDA: 5
PvdA/Groen Links: 3
D66: 2
NEZ: 2
SP: 2
NGP: 0

Bekijk hier de totaaluitslag, zetelverdeling, gekozen kandidaten en de uitslagen per stembureau in het proces verbaal van de gemeente.