Clicky

Restauratie orgel Dorpskerk Moordrecht noodzakelijk

Copyright Omroep Zuidplas

De huidige staat van het orgel is toe aan een grondige restauratie. De laatste restauratie dateert van 1956. Het college van kerkrentmeesters heeft het orgel laten boordelen door orgeladviseur dhr. Peter van Dijk.

Het orgel van de Dorpskerk is gebouwd door de Antwerpse orgelbouwer Louis de la Haye en stamt uit 1773. Het orgel is het laatst overgebleven orgel van deze orgelbouwer in Nederland en is dan ook bestempeld als rijksmonument.

Op de laatste gemeenteavond van de Protestantse kerk De Stroom is de gemeente geïnformeerd over de technisch toestand van het orgel. Het college van kerkrentmeesters voelt zich verantwoordelijk voor de kerkelijke gebouwen en datgene wat daarin staat, zo ook het orgel en zette een fondswerving op gang om het nodige geld te verkrijgen.

Daar dit waarschijnlijk niet voldoende zal zijn worden er voor de komende acties op touw gezet om de benodigde gelden te verkrijgen. Het streven van het college is dan ook om dat voor de gemeente kostenneutraal te doen. Als uitgangspunt neemt het college de procedure zoals die door de PKN wordt voorgeschreven.

Voor een impressie van het orgel kunt u op onderstaande beelden het orgel horen tijdens de concerten van Harm Hoeve en Zwart:
Harm Hoeve op het 18e eeuws Delahaye-orgel (video)
https://omroepzuidplas.nl/artikel/2015/10/26/everhard-orgel-en-hidde-trompet-zwart-dorpskerk-moordrecht-video