Clicky

Succesvolle bijeenkomst 'Zon op Zuidplas'

Copyright Omroep Zuidplas

Investeren in zonne-energie kan individueel maar ook als coöperatie. Hoe richt je zo’n coöperatie op en wat verdien je uiteindelijk terug? 

Vijftig geïnteresseerde inwoners uit Zuidplas zijn op de eerste voorlichtingsavond bijgepraat over het oprichten van Zon op Zuidplas. De gemeente Zuidplas draagt bij aan dit initiatief door een aantal gemeentelijke daken ter beschikking te stellen voor zonnepanelen en een groot deel van de opstartkosten van de coöperatie te dragen. Hierdoor is de prijs van een certificaat laag en is het voor inwoners gunstig om deel te nemen en bij te dragen aan een duurzaam Zuidplas.

Alle inwoners kunnen investeren in zonne-energie
Zon op Zuidplas is een inwonerinitiatief met als doel om grootschalige zonne-energieprojecten te realiseren. Alle inwoners van Zuidplas kunnen een of meerdere zon certificaten afnemen van deze coöperatie.  Hierdoor  krijgen inwoners een aandeel in duurzaam opgewekte energie en ontvangen zij hierover de eigen energiebelasting terug. Een investering in zoncertificaten zal zich in ongeveer 6 jaar terugverdienen. Hiermee levert iedere inwoner een bijdrage aan de vermindering van de eigen Co2 uitstoot, dat weer goed is voor het klimaat.

Eigen dak niet nodig
Eric de Lange van Zon op Nederland, de koepelorganisatie van ruim 40 zon en wind coöperaties in Nederland, presenteerde de voordelen van een coöperatie. Iedereen die woont in de gemeente Zuidplas in een zogenaamde postcoderoos kan via de coöperatie een certificaat aanschaffen. Ook inwoners die niet de mogelijkheid hebben om op het eigen dak zonnepanelen te installeren, kunnen zo investeren in zonne-energie. Ook de bijdrage van inwoners aan de klimaatdoelen, de financiële en juridische kant van het verhaal, de opzet van een coöperatie met bestuur en de totstandkoming van een eerste project kwamen aan bod.

Veel animo voor coöperatie
Aan het eind van de avond bleek een groot deel van de aanwezigen overtuigd van het initiatief en stroomden de aanmeldingen binnen om deel te nemen. Daarnaast toonde een deel van de toehoorders zich eveneens bereid om de huidige initiatiefgroep te ondersteunen door een bestuurlijke dan wel uitvoerende rol te willen vervullen in de coöperatie.

Ook interesse voor deelname aan coöperatie?
Aanmelden bij de coöperatie kan via www.zonopzuidplas.nl. Hier kunt u tevens geheel vrijblijvend voorinschrijven op één van de projecten. Meer informatie over de werking van de postcoderoosregeling vindt u hier.