Clicky

CKV Nieuwerkerk verslaat Unitas

Copyright Omroep Zuidplas

Het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk heeft zich knap hersteld na twee achtereenvolgende nederlagen.

Tegen het sterke Unitas wist de blauw-zwarte formatie zaterdag met 26-23 te winnen na een 14-11 ruststand. In de eerste helft moest Nieuwerkerk voornamelijk in de achtervolging op Unitas. Onder aanvoering van de uitblinker in de eerste helft Niels Stuurstraat zette Nieuwerkerk een zeer sterke fase neer voor de rust. Daardoor ging de ploeg toch rusten met een mooie voorsprong. In de tweede helft behield Nieuwerkerk die voorsprong tot 17-14, maar daarna werd het weer heel spannend op 18-18. Nieuwerkerk kwam, ondanks het uitvallen van Dani Hoogendoorn, toch weer op een voorsprong (22-19), maar weer knokte Unitas zich terug en kwam het op gelijke hoogte. Met twee goals zorgde Koen Collée voor de beslissing (24-22). Hij bepaalde ook nog de eindstand op 26-23. "Overall uitblinker" aan Nieuwerkerkse zijde was, ondanks de vele goals van Collée en Stuurstraat, toch echt Eunice Havenaar! Door het onverwachte verlies van koploper Fiks bij KVS zal het waarschijnlijk tot aan de laatste ronde spannend blijven in deze poule.

Nieuwerkerk op jacht naar herstel. Dat was de titel van de  vooruitblik afgelopen week op de website van CKV Nieuwerkerk. Dat moest dan gaan gebeuren tegen korfballend misschien wel de beste tegenstander van dit veldseizoen. Unitas uit Harderwijk speelde in het zaalseizoen ook Hoofdklasse en heeft zich daar ook gehandhaafd. Op het veld pakte de ploeg de afgelopen drie weken vijf punten uit drie duels. Een tegenstander van formaat dus.

Ondanks de goede bedoelingen kwam het er in de beginfase bij Nieuwerkerk toch niet echt uit. Het arbitrale duo Visser/Gerritsen was in die beginfase nadrukkelijk aanwezig en legde erg veel ballen op de stip voor een vrije bal of strafworp. Gelukkig herpakten de heren zich halverwege de eerste helft goed en floten ze verder een prima wedstrijd. Unitas wist in de beginfase wel te profiteren van de buitenkansjes die ze kregen opgeschoteld. Na acht minuten was het daardoor 0-3 voor de ploeg uit Harderwijk. Nieuwerkerk had, in de persoon van Dani Hoogendoorn, al een strafworp gemist.

Via goals van Cathy van Horik, Koen Collée en Jasper Marck stond Nieuwerkerk in de 12e minuut alweer naast Unitas. Een prima fase. Unitas, onder meer door 1 strafworp, weer naar 3-5, maar uit een afgelegde vrije bal Lisette Datama met een vlak schot voor de 4-5. Vervolgens goals van Ineke de Boer en Maike v.d. Berg en het was alweer 4-7 na 20 minuten. Unitas beschikt over prima dames, maar zaterdag zetten de Nieuwerkerkse dames daar meer dan voldoende tegenover. In aanvallend opzicht lieten de Nieuwerkerkse dames zich gelden en in verdedigend opzicht was het genieten van Eunice Havenaar. Zij beet zich ouderwets vast in spits Ineke de Boer en had haar heel goed onder controle. Ook Babette Blok speelde een prima wedstrijd tegen talent Nena Ellermeijer.

Vanaf 4-7 ging Niels Stuurstraat zich met de wedstrijd bemoeien. Het laatste kwartier was bijna elke bal raak die hij omhoog gooide. Dat kon zijn ploeg heel goed gebruiken. Weer knokte zich Nieuwerkerk in no time terug van een achterstand van drie punten. Ditmaal door goals van Stuurstraat, Marck en Datema (na een belangrijke steal van Hoogendoorn). Toch bleef Unitas, zeker qua scoren, de bovenliggende partij. Na de 7-8 van Nena Ellermeijer werd het nog wel 8-8 door Stuurstraat, maar vervolgens Roy v.d. Knaap en Ineke de Boer voor Unitas en het was 8-10. Nog negen minuten te spelen in de tweede helft.

Die laatste fase van de eerste helft was volledig voor Nieuwerkerk. Vanaf de 27e minuut ging de ploeg "los". 9-10 door Havenaar met een slimme goal onder de korf en 10-10 door Stuurstraat van afstand. Vijf minuten voor rust toch weer een voorsprong voor Unitas door een goal van Van der Knaap. Het laatste wapenfeit van Unitas in de 1e helft. Babette Blok  zette Nieuwerkerk er weer naast en daarna twee heerlijke schoten van Stuurstraat en dus eindelijk de voorsprong voor Nieuwerkerk. Collée nog met een doorloper en zo stond het plots 14-11. Unitas zal hier goed van balen, want zij waren heel lang de betere ploeg in de eerste helft. Met vijf goals in het laatste kwartier wist Stuurstraat de wedstrijd om te buigen.

Direct na rust was het raak voor Unitas. Roy v.d. Knaap met zijn derde goal. Stuurstraat reageerde direct met de 15-12. Zo had er 6 in liggen in 16 minuten. Gek genoeg was het ook zijn laatste van de wedstrijd. Maar er waren gelukkig spelers die het van hem overnamen. Bijvoorbeeld Dani Hoogendoorn vanaf de strafworpstip met de 16-12. Na goals van Daphne v.d. Berg voor Unitas en Marck voor Nieuwerkerk nam Unitas een time out bij 17-13.

Een prima time out, want een paar minuten later was het alweer 17-16. Twee schoten van Thomas Jongsma en een schot van Mike van Boven. Vanaf dat moment in de wedstrijd ging ook Koen Collée zich steeds nadrukkelijker met de scores bemoeien. Zo tekende hij voor de 18-16 van afstand. Toch was het in de 12e minuut van de tweede helft helaas weer gelijk; 18-18. In een kort tijdsbestek weer 20-18 voor Nieuwerkerk door goals van Blok en Collée. 20-19 door Maike v.d. Berg maar daarna een belangrijke treffer van Havenaar en alweer de vierde van Jasper Marck. 22-19 met nog ruim een kwartier. Op die tussenstand viel bij Nieuwerkerk helaas Dani Hoogendoorn uit met een enkelblessure. Bij het uitbrengen van de bal ging hij door zijn enkel zonder een tegenstander in de buurt. Kores Punt kwam voor Dani Hoogendoorn in het veld.

Het grote wisselen begon vanaf dat moment. In het laatste kwartier gebruikte zowel Nieuwerkerk als Unitas bijna alle 8 wissels. Zo werd Ineke de Boer naar het andere aanvalsvak gehaald. Dit had succes want door haar acties kon Jongsma tweemaal aanleggen vanaf de stip. Na de eerdere 22-20 van V.d. Knaap betekende dit een 22-22 tussenstand met nog 10 minuten.

Prima wissel van Simons/Van Essen was vervolgens om Eunice Havenaar ook weer richting Ineke de Boer te wisselen. Einde gevaar De Boer. En weer was het Collée op een belangrijk moment met een goal, 23-22. Verdedigend stond Nieuwerkerk ijzersterk in de slotfase. Unitas ging geforceerd naar de 23-23 situatie op zoek, maar zonder succes. Uit een strafworp werd het aan de andere 24-22 door wederom Collée. Een kwestie van uitspelen, zeker na de 25-22 van Cathy van Horik. In de time out die volgde werd de klok plots weer op 3 minuten gezeten en was het toch nog even spannend. Thomas Hoekstra nog met de 25-23 maar ruim een minuut voor tijd schoot Collée aan alle spanning een einde. Een prima 26-23 overwinning na een leuke wedstrijd.

En in deze gekke poule is er elke week wel weer een koploper die verliest. Dit keer verloor Fiks van het lager geklasseerde KVS. SKF was vrij. Zij kunnen aanstaande zaterdag de koppositie weer overnemen van Fiks. Dan speelt SKF thuis tegen Valto. Valto strijdt echter nog tegen degradatie maar kan bij winst aansluiten in de top. In de laatste twee rondes speelt Fiks nog tegen SKF en Unitas. Spanning alom dus. Feitelijk kunnen de nummers 1 t/m 7 in deze poule nog kampioen worden. Nieuwerkerk speelt over twee weken thuis tegen Swift.

Doelpunten Nieuwerkerk: Koen Collée 7(2), Niels Stuurstraat 6, Jasper Marck 4, Eunice Havenaar 2, Cathy van Horik 2, Babette Blok 2, Lisette Datema 2 en Dani Hoogendoorn 1(1).

Doelpunten Unitas: Thomas Jongsma 7(5), Roy v.d. Knaap 4, Maike v.d. Berg 3, Ineke de Boer 2, Daphne v.d. Berg 2, Nena Ellermeijer 2, Mike van Boven 2(1) en Thomas Hoekstra 1.

Stand Overgangsklasse B
1. Fiks 11-14
2. Nieuwerkerk 11-13
3. SKF 10-13
4. Swift 11-12
5. Unitas 11-11
6. KVS 11-10
7. Valto 10-9
8. Sp. Trigon 11-4

Programma zaterdag 5 mei: SKF - Valto

Programma zaterdag 12 mei:
Nieuwerkerk - Swift
Fiks - Sp. Trigon
SKF - KVS
Unitas - Valto