Clicky

Voorbeschouwing raadsvergadering in het kort

Copyright Omroep Zuidplas

Tijdens aankomende raadsvergadering zullen de nieuwe wethouders worden benoemd en nemen we afscheid van wethouder Van Woudenberg. 

 

Aanstaande dinsdag 15 mei zal de gemeenteraad vergaderen over het nieuwe college van burgemeester en wethouders. In de tweede vergadering van deze raad zal het coalitieakkoord tussen VVD, Christen Unie/SGP en het CDA nader worden toegelicht. Ook de persoonlijke uitwerking, in de benoeming van wethouders, vindt plaats tijdens de raadsvergadering. Daarnaast zal er afscheid genomen worden van wethouder Rik van Woudenberg.

Toelichting Coalitieakkoord: Samen verder bouwen aan Zuidplas

Na lang onderhandelen zijn de kopstukken van VVD, Christen Unie/SGP en CDA tot een coalitieakkoord gekomen dat de naam draagt: Samen verder bouwen aan Zuidplas. Tijdens de raadsvergadering zullen de drie partijen, die samen een meerderheid van 18 zetels vormen, de plannen presenteren voor de aankomende vier jaar.  

Benoeming wethouders
Naast de toelichting van het coalitieakkoord zal ook de personele uitwerking daarvan worden gedaan. Binnen het akkoord is afgesproken dat de VVD twee wethouders levert en het CDA en de Christen Unie SGP ieder één. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders zal er één zijn met de nodige wethouders ervaring. Het CDA heeft Jan Verbeek aangedragen als wethouder. Verbeek was van 2010 tot en met 2014 wethouder in de gemeente Zuidplas. Ook hebben beide VVD kandidaten de nodige ervaring als wethouder. Jan Hordijk is van 2014 tot en met 2018 wethouder geweest en Daan de Haas mag zich sinds november 2016 wethouder van de gemeente Zuidplas noemen. Alleen Jan Willem Schuurman van de Christen Unie/SGP heeft nog geen ervaring als wethouder. Tijdens de vergadering zullen Hordijk, De Haas, Verbeek en Schuurman worden benoemd en geïnstalleerd als wethouders.

Afscheid wethouder Rik van Woudenberg
Naast het aanstellen van wethouders zal er ook afscheid genomen worden van één wethouder. Rik van Woudenberg zat de afgelopen vier jaar namens D66 op de wethouderszetel. De dorpswethouder van Moordrecht mocht zich de afgelopen vier jaar wethouder in de gemeente Zuidplas noemen. Na de verkiezingsnederlaag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen heeft Van Woudenberg besloten niet terug te keren als raadslid.