Clicky

Hartveilig Zuidplas, cursus leren reanimeren

Copyright Omroep Zuidplas

Zaterdag 12 mei jl. organiseerde Rotaryclub Zuidplas samen met Stichting Nederland Reanimeert de tweede gratis cursusdag ‘reanimeren’. 

Waren er op de 1e cursusdag in april 50 belangstellenden, dit keer stonden er 80 deelnemers klaar om te leren reanimeren. Er werd dan ook zowel in de ochtend als de middag een training gegeven in dorpshuis Swanla. In de reeks gratis cursusdagen vindt op zaterdag 9 juni de laatste plaats. Streven is om op deze manier 200 inwoners te trainen tot burgerhulpverlener. 

Wat is er nodig voor een hartveilige gemeente?
Bij een hartstilstand is het cruciaal, dat een slachtoffer binnen 6 minuten de juiste hulp krijgt (de zogenaamde 6-minuten zone). Bellen met 112, starten met reanimeren en een AED inzetten. Hiermee vergroot je de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED’s die nacht en nacht bereikbaar zijn zorgen voor een goed werkende 6-minuten zone (hartveilige gemeente). De gemeente Zuidplas gaat zorgen voor voldoende AED systemen in de hele gemeente. Het gaat om 27 AED buitenkasten met AED die dag en nacht bereikbaar moeten zijn voor reanimatie bij een hartstilstand.

Burgerhulpverleners, meld u aan op www.hartveiligwonen.nl
Naast het plaatsen van AED buitenkasten zijn ook veel burgerhulpverleners (vrijwilligers) nodig om een hartveilige gemeente te kunnen zijn. Wie al kan reanimeren of een AED heeft, meldt zich per direct aan op de website van www.hartveiligwonen.nl of bel 088-6254200. Bij Stichting Hartveilig Wonen ontstaat zo een compleet overzicht van AED’s en vrijwilligers in de gemeente Zuidplas.