Clicky

Radio-interview Rens de Boer ‘Auschwitz’

Copyright Omroep Zuidplas

Vrijdag, 18 mei jl., was Moordrechter Rens de Boer te gast bij omroep Zuidplas in het programma Rondom het Licht om te vertellen over zijn reis naar Auschwitz.

Kort geleden maakte hij die reis en daarover vroeg presentator Wim van der Ende hem gedurende het tweede uur van het programma. Met name wat die reis hem deed en wat wij er in deze tijd nog mee kunnen en/of moeten.

Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de Poolse stad Auschwitz werden opgezet. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond uit Auschwitz I (Stammlager of basiskamp), Auschwitz II-Birkenau (Vernichtungslager of vernietigingskamp), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp) en een aantal subkampen. Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen, waarvan het grootste deel werd vergast. De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi's die op vele plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het hele interview met De Boer kunt u onder dit artikel terugluisteren. De Boer was eerder actief in de Zuidplas toen De Pleisterplaats in Moordrecht dreigde in een gokpaleis te veranderen. Mede dankzij zijn inspanningen en betoog werd erger afgewenteld (Mogelijk speelautomatenhal in Pleisterplaats Moordrecht).