Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij de afscheidsreceptie van (ex) wethouder Rik van Woudenberg

Copyright Omroep Zuidplas

''Live the life you love, Love the life you live''. Een drukke en geanimeerde afscheidsreceptie werd het op 23 mei 2018 in het Nieuwerkerkse Van der Valk Hotel.

Burgemeester Gert Jan Kats sprak Rik toe en typeerde hem als ambitieus en gedreven persoon. Rik had een uitgebreide portefeuille en beheerste al zijn dossiers. De burgemeester gaf daar ook een lijst van voorbeelden bij. Een bestuurder met pit die bij eerste kennismaking wat hoekig over kan komen, maar ook een persoon met veel emotie. Namens de gemeente gaf hij Rik een cadeau, een werk van Birgitta Sundström Jansdotter als dank voor de vele jaren van inzet.

Claudia Wolff sprak namens D66 en memoreerde een stukje geschiedenis van D66 na 2009 en de rol van Rik daarin. De winst in 2014 en het mooie akkoord van toen dat Rik het wethouderschap opleverde. Het moeilijke 1e jaar met lastige dossiers ruimen. De veranderingen die in gang zijn gezet. En de inzet voor duurzaamheid dat nu vast op de rol staat. De waarde die Rik voor D66 en de gemeente Zuidplas is. En natuurlijk de eendjes.

Er was weinig ruimte voor sprekers maar Ellen van Ojen die zijn woordvoerder was kreeg de gelegenheid. Zij deed dat in de vorm van een gedicht:

Wethouder af

Rem hem niet af en sta al zijn vragen toe:

Ze staan immers in dienst van een groter goed.

De toekomst van de kinderen, van alle kinderen Dat is waar het hem om gaat.

Hij mocht de wet houden van het hoogste orgaan.

Een bewuste keuze, een eed zonder dat het een beroep heet.

Verantwoording afleggen

overwogen en gewogen

iedere stap en iedere munt.

Je vroeg ons verder te kijken.

Wie wordt er beter van?

Welke problemen lossen wij nu op?

Waarom niet wat meer ondernemen ?

Je vroeg het niet zomaar, je vroeg het echt voor ieder individu in de gemeenschap.

Direct en hoekig zijn jouw eigen vorm.

Het maakte niet alleen dat je ons liet blozen.

Ook op je eigen gelaat verdween dikwijls het rood en wij je op een klein hartje konden betrappen.

Vandaag zijn vier jaren verstreken

van collegiaal bestuur.

Het politieke landschap is verschoven

nu ook jij bent

voorbij gegaan.

Ellen van Ojen

23 mei 2018

Ellen en Jolanda hadden als tastbare herinnering een boekje samengesteld met de selfies van Rik.

In zijn dankwoord bedankte Rik de vele aanwezigen, meer dan hij verwacht had, en vooral vrouw en familieleden die aanwezig waren. Na 9,5 jaar weer iedere avond thuis. Dank ook aan raadsleden en sprekers. Ik wilde weg uit het stadhuis en naar de mensen toe en een eerlijke boodschap brengen dat ook wel eens een nee was. Er is veel bereikt en met duidelijk genoegen memoreerde hij een aantal zaken/successen: Het innovatiefonds. Het digitale bewonerspanel. Metaal en restafval waarin Zuidplas de hoogste score in ZH heeft. De garantiestelling. Weinig leegstand ondernemers. De Cultuurprijs. De gasloze wijk. De Tour de France. Het WK roeien. Om er zomaar een paar te noemen.

Motivatie? Prettig wonen en werken voor onze kleinkinderen, ofwel duurzaamheid.

Doe gewoon normaal.

Via deze weg ook een bedank van Omroep Zuidplas voor de samenwerking en ongetwijfeld zullen we Rik wel weer eens voor de microfoon hebben.