Clicky

Eerste nieuwe herinneringen gemaakt op het Raadhuisplein 1

Copyright Omroep Zuidplas

Woensdag 30 mei vond de ceremonie ‘vieren van de feestelijke paal’ plaats op de bouwplaats van het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan de IJssel. Omroep Zuidplas was hierbij aanwezig.

Burgemeester Gert-Jan Kats en kinderburgemeester Quinty Kalmeijer schreven de boodschap ‘nieuwe herinneringen, 30 mei 2018, op een heipaal. Wethouder Daan de Haas heeft de paal de grond in geslagen.

Aanleiding voor de viering is, de start van de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe gemeentehuis. Tot vorige week is aannemer Heembouw bezig geweest met de sloop van het gebouw op het Raadhuisplein, het oogsten van (her)bruikbare materialen en bouwrijp maken van de bouwplaats. Nu gestart is met de heiwerkzaamheden en de eerste basis voor het nieuwe gemeentehuis wordt gelegd, is het grote opbouwen begonnen.

Heembouw vindt dat ze aan een mooi duurzaam en energieneutraal gebouw werken en een fraai ontwerp. Het nieuwe raadhuis scoort hoog op de duurzaamheidsladder en is een van de eerste energie-neutrale gemeentehuizen in Nederland.

Het is ook een van de eerste gemeentehuizen dat niet gesloopt worden maar wordt gezien als een grondstoffendepot van materialen die elders opnieuw gebruikt worden.
Het opbrengen van de boodschap gebeurde met een spuitbus door kinderburgemeester Quinty. Er was ook een taak voor onze burgemeester. Hij mocht de rode spuitbus hanteren en een kwinkslag naar  de oppositie lag voor het oprapen. Daarna mocht wethouder Daan de Haas de mouwen opstropen om de paal er in te rammen om het maar in bouwtaal te zeggen. Hij deed dat rust uitstralend en met zichtbaar genoegen.

De wethouder gaf in zijn woord nog wat informatie over het bouwtempo. Volgende week maandag wordt waarschijnlijk al de laatste paal geheid. Het casco is gepland voor de bouw klaar en in augustus wordt het hoogste punt bereikt.

Het Gemeentehuis wordt heel flexibel. Er zijn plannen voor de indeling maar door de flexibiliteit is er alle mogelijkheid om nog te schuiven. Streven is dat de inwoners er zich thuis kunnen voelen en de wethouder spreekt zich uit dat alles moet leiden om een goede dienstverlening tot stand te brengen voor ondernemers en inwoners.

Bekijk hier de fotoreportage