Clicky

Hervormde kerk start actie ‘Orgelpijp adoptie’

Copyright Omroep Zuidplas

De Protestantse kerk in Nieuwerkerk heeft het orgel wat in het  voormalige Ontmoetingscentrum  stond geschonken aan haar zustergemeente  aan de Beijerinkstraat  met de wens om het eenmaal weer in volle glorie te kunnen beluisteren. 

De kerkrentmeesters van de Nieuwe kerk aan de Beijerinkstraat hebben het orgel in dank aanvaard en er is inmiddels een orgelcommissie gevormd om de vervanging van het huidige kerkorgel nog dit jaar te realiseren.  Het huidige orgel is qua klank en draagkracht eigenlijk te licht samengesteld. Het nieuwe orgel heeft deze beperkingen absoluut niet en een externe orgeladviseur heeft dit inmiddels ook bevestigd.

De commissie heeft zich ten doel gesteld om de vervanging van het kerkorgel nog dit jaar te realiseren, dus  voordat  Ds. Marchand met emeritaat gaat. Voor de herplaatsing zijn financiën noodzakelijk en een eerste begroting komt uit op ca. € 31.000,-. Om met dit budget een begin te maken heeft de Orgelcommissie een  actie uitgedacht; namelijk het toedelen van de orgelpijpen aan de gemeenteleden.  De commissie heeft deze actie:  ‘Adopteer een orgelpijp’   genoemd waarbij gemeenteleden zich via een geldbedrag en een door de kerkrentmeesters  uitgereikt certificaat,  de ‘eigenaar’ van een orgelpijp mag noemen. 

Men heeft  een aantal  bijzondere  registers van het nieuwe orgel  ter beschikking gesteld voor een eerste adoptie en daar ook een geldbedrag aan gekoppeld, welke afhankelijk is van de grootte van de pijp. De gekozen registers zijn over het hele orgel verdeeld, zodat er nu orgelpijpen geadopteerd kunnen worden van het Pedaal;  het Hoofdwerk en het Borstwerk. Tijdens  de ingebruikname krijgt de koper speciaal  en uitgebreid haar eigen pijp te horen, om hem vervolgens niet meer te kunnen vergeten en in de diensten weer te herkennen.