Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij diamanten huwelijk van echtpaar Eegdeman-Tuinenburg

Copyright Omroep Zuidplas

De burgemeester bracht op 1 juni 2018 een bezoek aan het diamanten echtpaar Eegdeman-Tuinenburg die zondag 3 juni het heuglijke feit mogen beleven. Omroep Zuidplas liep in het kielzog van de burgervader mee.

Het echtpaar is zeker geen onbekenden in Moordrecht. Al bijna 60 jaar zij ze de trotse eigenaars van de Vakgarage ’t Centrum die sinds 1971 gevestigd is op het terrein van de loodsen van de voormalige tapijtfabriek KVT.

Adriaan, met roepnaam Adrie, is in 1933 geboren in Gouderak en Cornelia, roepnaam Corrie, is in 1935 geboren in Moordrecht. Zij leerde elkaar kennen in zo’n beetje het enige vertier dat de jeugd in die dagen had: flaneren door de Dorpsstraat. Tot 9 uur want toen moest Corrie thuis zijn. Adrie kon dan nog naar de bioscoop Irene in het Posthuis aan de Dorpsstraat.

Adrie komt van een boerderij in Gouderak en ontplooide zich als monteur in loondienst. In zijn vrije tijd ging hij ’s avonds de boer op met klusjes voor zichzelf. Vaak tot ’s avonds 11 a 12 uur. En ’s morgens weer vroeg op. Rond zijn 18e kreeg hij het zo druk dat de plannen opborrelde om voor zichzelf te beginnen. Hij heeft 3 broers en 4 zussen.

Corrie is enige dochter van de kruidenier Tuinman aan jet Kerkplein in Moordrecht. Zij hielp in de winkel.

Na 2 jaar verloving zijn ze getrouwd en hebben 2 kinderen gekregen. Een zoon en een dochter en 2 kleinzonen, kinderen van de dochter. Zij hebben 10 jaar ingewoond aan het Kerkplein en hielp Corrie mee in de winkel.

Adrie begon zijn bedrijf in de schuur op de boerderij maar besloot naar Moordrecht uit te wijken. Grotere gemeente, meer potentiele klandizie maar vooral een beter uitgangspunt naar de regio. Een boerderij op de plaats van de Tuin van Bier.

In 1971 kwam de loods van de tapijtenfabriek in de verkoop. Daar werden met de hand onder andere tapijten voor het Koninklijk huis gemaakt, maar die activiteiten werden door machines overgenomen. En daar verrees dan langzaam en stap voor stap het huidige bedrijf Vakgarage ’t Centrum.

Corrie droeg ruim haar steentje bij in het bedrijf als duizendpoot: administratie, schoonmaak, benzinepomp, enzovoort.

Tijd voor vakantie was er niet, maar toch hebben ze wel verre reizen gemaakt naar onder andere Japan en Indonesië en dat had allemaal met het dealer schap Mazda te maken.

In zijn jonge jaren hield Adrie duiven, maar dat moest opgegeven worden. Tot een vriend aan het einde van zijn levensreis kwam en Adrie vroeg nog voor zijn overlijden voor de duiven wilde verzorgen en dus verhuisde een duiventil met zo’n 60 tot 70 duiven en werd de duivensport weer opgepakt.

Corrie fiets al weer zon 22 jaar met een clubje en zwemmen, behoort ook tot haar activiteiten.

Het echtpaar is zeer sociaal bewogen. Adrie heeft 25 jaar in het luilakken comité gezeten. Ook voor de muziekvereniging KVT heeft hij zijn sporen verdiend. Eerst door oefenruimte te zorgen, daarna zijn bijdrage aan het onderkomen, zijn werk als voorzitter en het schenken van het vaandel. 17 jaar geleden mocht hij van de inmiddels overleden oud burgemeester Riny van der Bie een lintje mocht ontvangen. In 2003 kreeg hij een onderscheiding met het beeldje van meester Lalleman voor zijn jeugdwerk activiteiten. Ook in de tegenwoordige tijd stellen ze ruimte beschikbaar voor o.a. Sint Nicolaas en recent Pinkst′Art.

Samen in het bedrijf en niet teveel op elkaars lip. Omroep Zuidplas wenst het echtpaar nog veel gelukkige jaren.