Clicky

Bushaltes in Zuidplas worden toegankelijker

Copyright Omroep Zuidplas

De gemeente Zuidplas gaat zestien bushaltes toegankelijk maken voor mensen met een motorische en visuele beperking.

Uit onderzoek van de gemeente bleek dat van de 69 bushaltes die Zuidplas rijk is, er 25 toegankelijk zijn voor mensen met een motorische en visuele beperking. Om het openbaar vervoer toegankelijker te maken en te houden wil de gemeente zestien haltes aanpakken.

Veel vragen
In het debat tijdens de gemeenteraadsvergadering kwam naar voren dat het initiatief van het college wordt toegejuicht. Toch waren er ook kanttekeningen. De heer Wiegman van de VVD haalde aan dat er een hoop haltes blijven die nog niet toegankelijk blijven. Mevrouw Ruifrok van de SP vroeg zich af waarom er geen haltes in Moerkapelle op de lijst staan. Volgens haar voldoen daar enkele bushaltes ook niet aan de gestelde normen. Daarnaast is daar het oplaadpunt voor OV-chipkaarten verdwenen in Moerkapelle. Hierdoor is de toegankelijkheid beperkter geworden.

D66 deed ook nog een duit in het zakje van het debat. Frans Klovert vroeg zich af waarom haltes die op private grond staan niet aangepakt zullen worden omdat ze op private grond staan. Volgens Klovert zou het debat over het vijfde dorp volgens die redenatie ook nooit plaatsgevonden hebben. Mevrouw Ambachtsheer, die haar maidenspeech leverde, zou het mooi zijn als Zuidplas een voorbeeld zou zijn op dit onderwerp.

Kostenplaatje
Ook het kostenplaatje leverde enkele vragen op. De gemeente stelt €371.000,- beschikbaar voor de renovatie van de bushaltes. Wiegman rekende de raad al voor dat dit gemiddeld op €23.000 euro per bushalte zou zijn. De raad vroeg de wethouder te kijken naar een oplossing waarin het mogelijk is om nog meer bushaltes te renoveren binnen het huidige budget.

De raad benoemde ook een extra halte voor buslijn 383 van Den Haag naar Krimpen aan den IJssel bij de Essen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Wethouder Jan Willem Schuurman gaf aan hierop te blijven aandringen bij de provincie en de busmaatschappij. Het raadsvoorstel van het college is unaniem aangenomen door de raad.

 De haltes die in beide richtingen aangepakt gaan worden zijn:

-          Bushalte KVT aan het westeinde in Moordrecht

-          Kievithof, Moordrecht

-          Begoniaveld, Nieuwerkerk aan den IJssel

-          Ringvaartlaan, Nieuwerkerk aan den IJssel

-          Zilvermos, Nieuwerkerk aan den IJssel

-          Raadhuisplein, Nieuwerkerk aan den IJssel

-          Bospolderstraat, Nieuwerkerk aan den IJssel

-          Rozenstraat, Zevenhuizen