Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij 100-jarige

Copyright Omroep Zuidplas

Zuidplas is weer een 100 jarige rijker. Op donderdag 14 juni bereikte mevrouw Louws-Melse die respectabele leeftijd. Burgemeester Gert-Jan Kats was aanwezig oom haar namens het gemeentebestuur van Zuidplas te feliciteren.

Mevrouw Louws-Melse is geboren in Aagtekerke in Zeeland, niet ver van de badplaats Domburg. Haar man, die al 25 geleden is overleden, kwam uit het naburige plaatsje Meliskerke. Omdat vroeger alleen de oudste de boerderij erfde en anderen geen kans hadden kwamen ze in Zoetermeer terecht. Een loonbedrijf en dat was hard werken voor de echtelieden. Moeder hielp hard mee vertelde de zoon. ’s Morgens bijvoorbeeld smeren om de landbouwmachines draaiend te houden.

Het bedrijf groeide en zonen kwamen ook in het bedrijf. Maar de stedenbouw rondom Zoetermeer rukte op en de expansiemogelijkheden werden minder en verhuizen naar de Noord Oostpolder was gezien de leeftijd ook geen aantrekkelijke optie.

Er zijn 6 kinderen uit het huwelijk geboren: 2 meisjes-2 jongens en weer 2 meisjes, waarvan er nu nog 4 leven. De familie is groot want op het familiefeestje op zaterdag komen er 87 mensen.  We zijn geen stilzitters werd er gniffelend gereageerd.

Bijkans de hele familie vertoefd in de kringen van de Gereformeerde Gemeente. Mevrouw hoort formeel bij Zoetermeer en woont in Beth-San. Ze wordt door haar zoon opgehaald om in de rolstoel naar de kerk in Moerkapelle te gaan.

Het was druk in huize van de zoon, waar nu en al enige jaren, de directe familie gezellig bijeen deze feestelijkheden vieren. Ook uit Aagtekerke en in volle klederdracht. Nog 4 vrouwen in Aagtekerke dragen altijd de Zeeuwse kleding en daarvan waren er 2 aanwezig waren. De een kleedt zich zelf aan en is daar zo’n 1,5 uur mee bezig. De ander wordt geholpen en dat gaat wat sneller. 

Even is in het gesprek de oorlog aangeroerd. In die dagen werden dijken doorgestoken op Walcheren en moesten de mensen naar Domburg tot na de oorlog het land weer bewoon- en bewerkbaar was. Er is een kreek overgebleven als herinnering. Veel mogelijkheden waren er in die dagen verder niet want men moest nog met de boot naar Middelburg om van het eiland af te komen. Walcheren is in 1953 gevrijwaard gebleven van de watersnoodramp maar heeft wel een stevige impact gehad en veel medeleven. Maar zoals de Zeeuwse wapenspreuk zegt Luctor et Emergo. Ik worstel en kom boven. Allen heeft de spreuk van oorsprong niets met water te maken maar alles met de strijd tegen de Spaanse overheersing en maakt onderdeel uit van een grotere spreuk, die luidt: "met dank aan God, en de goedgunstigheid van de koningin, zullen wij boven komen."