Clicky

LED-straatverlichting in vier straten in Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

Midden juni zullen de eerste straatlantarens omgezet worden naar LED-lampen.

In alle dorpen zullen er straatlantarens worden omgezet van conventioneellicht naar LED-licht. De vervanging zal plaatsvinden in de volgende straten:

- Schoolstraat, Zevenhuizen
- Industriestraat, Moerkapelle
- Prinses Margrietstraat, Moordrecht
- Bospolderstraat, Nieuwerkerk aan den IJssel

Met het oog op de levensduur van de huidige lampen in deze straten is er gekozen om de transitie naar LED-verlichting in te zetten. De straatverlichting in deze straten moest namelijk al vervangen worden. 

Energiedoelen
De reden voor de omzetting is enerzijds duurzaamheid en anderzijds het drukken van kosten op de energierekening. Openbare straatverlichting is een grote post op de energierekening van de gemeente. De nieuwe verlichting is duurder in de aanschaf, maar verbruikt minder stroom waardoor het goedkoper in het gebruik is. Door de plaatsing van de LED-verlichting hoopt de gemeente op korte termijn €50.000,- euro te besparen. Wethouder Jan Willem Schuurman gaf in het programma Zuidplas in het Weekend aan dat het een ambitie is om heel Zuidplas van LED-verlichting te voorzien.

Naast het drukken van de energierekening is ook het energieakkoord in ogenschouw genomen door de gemeente. In het energieakkoord staat dat de overheid moet proberen in 2030 het energieverbruik met 50% te verminderen. 

De lichtkwaliteit blijft op peil ondanks dat de nieuwe verlichting iets ander licht geeft.

Hieronder kunt u het interview met wethouder Jan Willem Schuurman in het programma Zuidplas in het Weekend beluisteren.