Clicky

René van Essen nieuwe trainer dames ZVH Volleybal

Copyright Omroep Zuidplas

René van Essen is de nieuwe trainer van ZVH Volleybal dames 1.

Van Essen neemt het stokje over van William Klaver. Afgelopen seizoen was Van Essen speler bij Waterlanders uit Nieuwkoop en trainer van de dames in de promotieklasse. Eerder speelde Van Essen bij Castellum.

De overstap

Hoe René van Essen trainer werd bij ZVH Volleybal dames 1 was volgens hemzelf heel simpel. ‘Ik kreeg een WhatsAppje van Richard Rademarker. In mei had ik al bekend gemaakt dat ik zou stoppen bij Waterlanders als speler en trainer. Ik kwam er toen achter hoe het wereldje werkt. Blijkbaar loopt er een geruchtencircuit door het volleybal. Clubs begonnen me te benaderen. Rademaker appte me om van gedachte te wisselen over een trainerschap bij dames 1. We voerden een goed gesprek met de voorzitter van de technische commissie, Nicolai van Gorp, en binnen een week was het rond.’

Van Essen wilde na afgelopen seizoen bij de Waterlanders enkele beslissingen voor zichzelf nemen. ‘Van de zaal ben ik me gaan focussen op het beachvolleybal. Dat is voor mijn fysiek wat beter. Afgelopen seizoen had ik wat last van blessures die je op het strand niet zo snel oploopt. Daarnaast heb ik als trainer ambitie. Ik wil blijven leren. Het liefst wil ik bij de dames blijven, Daarnaast zag ik een stap hogerop ook wel zitten. Mijn back-up plan was om mijn zoontjes te gaan trainen in Alphen als er niks zou komen.’

Toch vind Van Essen het spannend. ‘Het is voor het eerst dat ik buiten mijn eigen club aan de slag ga. Maar gelukkig ken ik de club al een beetje. Natuurlijk van de successen uit het verleden en van de wedstrijden die ik hier zelf gespeeld heb. Daarnaast is Jan-Jaap van Schuylenburg een oud-teamgenoot van me. ZVH stond ook al op mijn lijstje als club waar ik mezelf wel aan de slag zie gaan.’

Aanpassen

Problemen om te aarden bij ZVH ziet Van Essen niet. ‘Naast dat ik al geruime tijd meeloop op een verdienstelijk niveau in het volleybal, ademt de club volleybal. Er is veel sfeer, oud-speelsters en spelers blijven betrokken bij de club. Die vaste kern en het kleinschalige binnen een dorp, daar gedij ik goed bij. We hebben ook al twee trainingen gedaan met de dames en het ziet er voor voorlopig goed uit. We gaan wel nog op zoek naar versterkingen.’

Van Essen verwacht als trainer wat toe te voegen aan ZVH zonder te autoritair over te komen. ‘Ik kom niet vertellen hoe het moet. Uiteindelijk doe je het samen. Als we met z’n tienen bij een wedstrijd zijn, spelen we met z’n tienen. Het is voor mij belangrijk dat we hetzelfde doel nastreven. Dat kan alleen als er duidelijke afspraken zijn over bijvoorbeeld de opkomst bij trainingen en de wedstrijdvoorbereiding. Ik hou van duidelijkheid en hecht waarde aan het naleven van afspraken.’ Het team stelt Van Essen ook tevreden. ‘De basis van het team staat met zes à zeven dames. Maar er is aanvulling nodig. Als trainer ben ik gewend om bij de A1 en dames 2 te gaan kijken. Bekijken hoe we speelsters kunnen inpassen en ze een rol in dames 1 kunnen geven. Wellicht dat die meiden dan door kunnen groeien naar een belangrijke rol.’

De toekomst met jeugd

ZVH is daarnaast een vernieuwende weg in geslagen. Een nieuwe naam en een nieuwe visie waarin de jeugd een belangrijke rol krijgt, mede met het oog op de selectieteams. Van Essen ziet dat als iets moois en denkt graag mee. ‘Het liefst laat ik wekelijks één of twee dames van de A1 meetrainen. Zo kunnen ze alvast wennen aan het niveau en wellicht meegroeien. Volgens Richard Rademaker pas ik door dat soort dingen ook in het profiel van wat ZVH zocht.’

Over de doelstelling voor aankomend jaar valt volgens Van Essen op dit moment nog weinig te zeggen. ‘Natuurlijk werden de dames afgelopen jaar vierde in de competitie. Een groot gedeelte van de selectie blijft, maar we zullen nog op zoek gaan naar versterkingen. Daarnaast hoop ik op een gunstiger speelschema voor dit jaar. De afgelopen jaren hebben de dames een paar keer lange periodes zonder wedstrijden gehad. Dat wil ik tegengaan door oefenwedstrijden te regelen. Als de selectie daarnaast hopelijk nog een beetje is aangevuld durf ik een doelstelling te geven voor dit seizoen.’