Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij opening wandelknoopuntennet 'Mooi Zuidplas'

Copyright Omroep Zuidplas

Op 7 juli heeft wethouder Daan de Haas samen met Eeffien Huizing door het opvullen van een blinde vlek op de kaart het wandelknooppuntennet Mooi Zuidplas geopend.

Daarmee is tevens de aansluiting gerealiseerd met de wandelnetwerken van Gouwe en Wiericke, Rijn en Veenstreek, Krimpenerwaard en Hof van Delfland. Honderden kilometers wandelplezier.

Voorzitter Leo Loch van Platvorm Mooi Zuidplas memoreerde dat een paar jaar geleden door voormalig wethouder Rik van Woudenberg op recreatiedagen de gratis wandelkaart was gepresenteerd met daarop punten van mooie historische gebouwen door historische vereniging Munt uit Zuidplas, 3 fietsroutes door fietsbond en wandelingen door wandelwerkgroep. Daarop is toen al gereageerd: Rik, het is nog niet compleet. We zijn een blinde vlek tussen omliggende gebieden zonder wandelknooppunten.

Met de vraag terug: Mooi Zuidplas kunnen jullie daar iets aan doen? En dat is gedaan. Kaarten bestudeerd, routes uitgezet, routes door vrijwilligers gewandeld, en nog veel meer. Er zijn ontelbare kilometers in de regio verkend. Op de vraag naar schatting komt aarzelend toch wel minstens 350 kilometer paden waar we over praten. En dan moeten die paden uitgezet en gemarkeerd worden. Zuidplas heeft subsidie aangevraagd bij de Provincie en die heeft het in uitvoering gegeven en dat is bij Staatsbosbeheer terecht gekomen. Dan volgt er nog een heel proces tot alles gerealiseerd is. En dan is het er. Het wandelknooppunt Mooi Zuidplas.

In zijn speech noemt Leo 2 mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld: Van Te voet Eeffien Huizing en Peter Elson met een sturing gevende rol en routes makend voor de website. Zij beiden kregen een presentje.

Is het klaar? Misschien nooit, want er zal in ieder geval altijd onderhoud nodig blijven. Maar er zijn ook wel een paar heel nadrukkelijke wensen die aan de wethouder zijn meegegeven:

* Voet of fiets tunneltje onder A20 om de groene waterparel te ontsluiten

* Wandelknooppunten Westergouwe/Groenblauwe zone

* Fiets-voetpad van naar voetbalvelden die daar komen

* Bij ’t Weegje trekpontje om kanaal over te komen. Is afgewezen door provincie om kosten.

* Nieuwe kaart met daarop wandelknooppunten

* Boerenlandpaden en niet over geplaveide paden

Die boerenlandpaden liggen moeilijk in ons gebied. In Hof van Delfland bijvoorbeeld zijn er een stuk of 7 boerenlandpaden, maar dat waren vanuit de historie vaak kerkenpaden..

In de 1e trance schetsen A20 ligt het snelfietspad Gouda-Rotterdam langs de A20. Die wordt verbreed en de Parallelweg opgeschoven en het fietspad staat daarnaast gepland. Druk en niet bepaald een wandelweg. Er dwars tussendoor in dit gebied betekent dat je een brede watergang over moet en over landerijen moet.

De wethouder nodigde uit voor een overleg na het reces met recreatiemedewerkers van de gemeente om te onderzoeken wat mogelijk is. Beluister de speech die wethouder De Haas hield onderaan dit artikel.