Clicky

CKV Nieuwerkerk start met thuiszege op HKC

Copyright Omroep Zuidplas

Het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk is het nieuwe korfbalseizoen uitstekend begonnen.

Met een drietal nieuwe spelers maakte de ploeg van coaches Simons en Van Essen een zeer frisse indruk tegen een van de sterke tegenstanders uit deze poule, HKC uit Hardinxveld. Na een leuke eerste helft was de ruststand 11-7 in het voordeel van de blauw zwarten. Gezien het spelbeeld had dit verschil groter mogen zijn. Nieuwerkerk speelde aantrekkelijk korfbal tegenover een HKC dat vertrouwde op haar routine en reboundkracht. In de tweede helft bleef het, mede door het missen van enkele strafworpen, te lang spannend. Op 17-14was het drie minuten voor tijd dan toch beslist waarna HKC de eindstand op 17-15 kon bepalen. Een prima start en een leuke kennismaking met Mats Rodenburg, Laura v.d. Linden en Miriam Swart.

Na de overwinning van Nieuwerkerk 2 was het de beurt aan het vlaggenschip. Coaches Leon Simons en Jan van Essen stuurden zaterdag een zeer jonge basisacht de wei in: Niels Stuurstraat, Koen Collée, Dani Hoogendoorn en Mats Rodenburg vormden het herenkwartet. Bij de dames maakten Miriam Swart, Babette Blok, Laura v.d. Linden en Cathy van Horik hun opwachting. Geen Jasper Marck en Lisette Datema dus dit keer. De jongste van allemaal was de aanvoerder; Koen Collée droeg voor het eerst de band in de hoofdmacht van zijn eigen club. Een mooi moment. Nieuw dus Mats Rodenburg (Dalto) en Laura v.d. Linden (DeetosSnel). Terug van weggeweest: Miriam Swart.

Bij HKC veel spelers met een verleden in de selectie van topclub PKC. Corné Troost en Sanne Langendoen debuteerden bij HKC en verder hebben ook Rianne Swets en John den Dunnen bij de ploeg uit Papendrecht gespeeld. Ook Eliza Roest stond in de basis bij HKC. De afgelopen jaren speelde hij nog op het hoogste niveau met KCC. Kortom, een zeer sterke tegenstander direct in de eerste speelronde. Een ploeg met veel routine en veel kracht in de rebound. Een interessant duel ook voor Mats Rodenburg, hij werd gekoppeld aan Eliza Roest en kon gelijk aan de bak. Rodenburg hield zich prima staande tegen de (procentueel gezien) beste rebounder van het afgelopen Korfbal League seizoen.

Onder leiding van het prima arbitrale duo Ringma/De Vree en onder toeziend oog van veel publiek begon dit duel tussen twee titelkandidaten. Even wennen natuurlijk, want met ingang van dit veldseizoen duurt een helft nog maar 30 minuten in plaats van 35 minuten. HKC kwam via Sanne Langendoen op een 0-1 voorsprong in de 2e minuut. Het was gelukkig zijn enige wapenfeit van de middag. Via een strafworp van Niels Stuurstraat (actie Babette Blok) kwam Nieuwerkerk langszij en met haar eerste poging was het al raak voor Swart, 2-1 in de 4e minuut. Na de 2-2 (stip Den Dunnen) was het ook raak bij de eerste poging van Rodenburg, 3-2. Niet veel later werd het 4-2 door een afstandstreffer van Stuurstraat. Eliza Roest deed met een doorloper nog wat terug, maar Nieuwerkerk was duidelijk de bovenliggende partij. De zeer sterk spelende Dani Hoogendoorn behaalde ook nog eens een mooi percentage en schoot de 5-3 binnen, gevolgd door de 6-3 van Niels
Stuurstraat. Tien minuten gespeeld en een prima begin van Nieuwerkerk. Uit een vrije bal van Corné Troost kwam HKC op 6-4 maar daarna was het wederom Swart van afstand en 7-4. Nog voor het kwartier schoot Rianne Swets de 7-5 binnen.

Het laatste kwartier was voor Babette Blok. Nadat zij al eerder een strafworp had verdiend wist zij in het tweede deel van de eerste helft nog drie keer de korf te vinden. Belangrijke goals. Haar vak speelde leuk korfbal en Blok en Laura v.d. Linden kwamen tot veel goede kansen in de zone. Twee goals van Blok betekende een 9-5 tussenstand vijf minuten voor rust. Dit gaatje van vier werd behouden tot aan de rust. 9-6 van Roest,
gevolgd door een hele slimme en fraaie goal van Hoogendoorn. En na de 10-7 van Troost bepaalde Blok de ruststand op 11-7.

Een prima eerste helft van Nieuwerkerk. Het publiek werd getrakteerd op leuk en frivool spel. Als het frondingspercentage iets hoger had gelegen was het verschil groter geweest. Daar was niks op af te dingen.

De tweede helft begon Nieuwerkerk minder goed. Het werd wat slordig. HKC kon zodoende in de achtervolging en kwam via Den Dunnen op 11-8. Op het juiste moment kwam Collée tot zijn eerste goal. De aanvoerder had in de eerste helft al wel Sanne Langendoen uit de wedstrijd verdedigd (Langendoen werd kort voor rust al gewisseld), zelf had Collée de korf nog
niet gevonden. Nu dus wel en dat betekende 12-8. Niet alleen Collée liet zich meer zien, ook aanwinst Laura v.d. Linden gaf haar visitekaartje af. Zij speelde een ijzersterke tweede helft. Na de 12-9 van Lotte Scherstra was het dan ook Laura v.d. Linden die de 13-9 voor Nieuwerkerk aantekende met een mooie doorloper.

Toch voelde je je dat HKC in de wedstrijd bleef. Via Roest en invalster Kelly de Bruin kwam HKC in de 7e en 9e minuut dan ook tot scoren. Met heel degelijk spel kroop HKC zo dichterbij. Voor de eerste keer sinds 7-5 was het gaatje weer twee op 13-11. Maar daar was gelukkig weer Laura v.d.
Linden. Ditmaal met een schot en 14-11.

Toch wist HKC weer op twee punten te komen, ditmaal door een schot van Troost. Met een prima actie van Swart verdiende zij een vrije bal die goed werd benut door Collée, 15-12. HKC gaf niet op en een vrije bal van Roest betekende 15-13. Op dit moment miste Stuurstraat een strafworp na een goede actie van V.d. Linden. Qua scores viel de wedstrijd stil en
Stuurstraat maakte tien minuten voor tijd zijn misser goed door van afstand voor de 16-13 te zorgen (een "Duitser"). Twee minuten later had hij de wedstrijd kunnen beslissen nadat V.d. Linden weer een strafworp verdiende. Ook dit buitenkansje ging mis en HKC profiteerde door direct aan de andere kant 16-14 te scoren.

In de negen minuten die volgde werd er weinig gescoord. Defensief stond Nieuwerkerk sterk, waardoor HKC niet op 16-15 kon komen. De ploeg van coach Spek mist op dat moment een echte puntspeler die het kan doen. Drie minuten voor tijd besliste Collée de wedstrijd door van afstand de 17-14 te scoren. In de slotminuut bepaalde Kelly de Bruin voor HKC de eindstand op 17-15.

Beginnen met een overwinning is altijd lekker. Oud aanvoerster Eunice Havenaar stond langs de kant en zag dat het goed was! Een goede start voor de nieuwe mensen, maar ook onze jonge talenten lieten zien weer wat verder te zijn in hun ontwikkeling. Van de andere titelkandidaten wisten Swift (van GKV) en Oranje Wit (van Valto) ook te winnen. Volgende week gaat Nieuwerkerk in Gorinchem op bezoek bij GKV.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 4(1), Koen Collée 3, Babette Blok 3, Laura v.d. Linden 2, Miriam Swart 2, Dani Hoogendoorn 2 en Mats Rodenburg 1

Doelpunten HKC(H): Eliza Roest 4, Corne Troost 4, John den Dunnen 2(1), Kelly de Bruin 2, Lotte Scherstra 1, Rianne Swets 1 en Sanne Langendoen 1