Clicky

Omroep Zuidplas op bezoek bij 65 jarig huwelijks jubileum echtpaar Woltering-Gandy

Copyright Omroep Zuidplas

Door scheiding ouders kwam Joan als 14 jarig meisje met haar moeder naar Nederland.

Twee jaar later, op Koninginnedag in het oude westen van Rotterdam (1949) zag ze Lois en ze wist het meteen: Dat wordt mijn vriendje. En het klikte. Weer 2 jaar later zijn ze getrouwd en op 10 september 2018 vierde ze hun briljanten huwelijk.

Joan, nu 83 jaar, had wilde modeontwerpster worden, maar daar was geen geld voor toen ze in Nederland kwamen met haar moeder en zus. De 2 oudste kinderen, jongens waren aan de vader toegewezen. Daar steekt een triest verhaal achter. Ook bij hun huwelijk was er niet algemene instemming, maar hun liefde overwon dat allemaal. Zij begonnen net als ieder gewoon mens in die dagen via inwoning. Eerst bij de ene ouder en daarna bij de andere ouder. Van een zolderkamertje op de Eendrachtsweg en een 3 kamerwoning in 110 Morgen, met een bijzonder verhaal, en 14 jaar Molenlaan in Hillegersberg kwamen ze 9 jaar geleden naar Nieuwerkerk aan den IJssel in de Dianthus

Het echtpaar is niet gevrijwaard van medische problemen die te ver voeren om daar op in te gaan. Maar het bezoek van de burgemeester was daardoor afgezegd. Onwetend daarvan waren we meer dan welkom voor een interview.

Lois was een prima stratenmaker maar kreeg problemen met de rug en is binnengestapt bij de Rotterdamse bank (later AMRO) op de Coolsingel met de vraag naar werk. En dat was er voor hem. In de drukkerij en meer taken. Hij heeft zich opgewerkt tot chef van de drukkerij en tot zijn pensioen gebleven. Joan is rond haar 30-ste in de verzorging gaan werken, maar op haar 50e kwamen er medische problemen. Ze naaide vroeger en stond in polder van 110 Morgen bekend als de naaister.

Het echtpaar heeft 5 kinderen gekregen, 4 jongens en 1 meisje. De tranen schieten weer in de ogen als Joan vertelt over haar zoon die op 58 jarige leeftijd is overleden. Ook hij was een bankmedewerker bij de Amsterdamse poot van de AMRO en bij de fusie kwamen pa en zoon op dezelfde bank te werken. De zoon is al troubleshooter uitgezonden naar Curaçao en het echtpaar is daar meermalen naar toe gereisd. Vol trots wordt een foto getoond van zoonlief die met prins Claus op de golfbaan in Curaçao loopt. Het echtpaar heeft ook een schoondochter verloren. De andere kinderen wonen in de omgeving. Er zijn 4 kleinkinderen in de leeftijd van 22 tot 34 jaar.

Het echtpaar heeft zelf een camping bus ingericht. Kinderen uit de straat kwamen vragen wat Lois deed en die vertelde dat hij een patatkraam aan het maken was met als gevolg dat de dag erna de kinderen kwamen voor patat. Dat is dan met een zak chips opgelost. Met die camping bus hebben ze 2 maal per jaar door Europa getoerd en veel landen bezocht.

Joan zingt in het koor van Dianthus en tekent graag. Ook helpt ze in Dianthus met koffie zetten. Hun jubileum hebben ze thuis in Dianthus gevierd. Lois is meer fysiek beperkt en geniet van zijn DAB radio. Een curiositeit bij de familie is hun kanariepiet. Dat vogeltje heeft nu de respectabele leeftijd van 17 jaar, waar 10 jaar normaal is voor zo’n vogeltje.