Clicky

Beth-San haalt de New York Times

Copyright Omroep Zuidplas

Onder de titel: ”Take a Look at These Unusual Strategies for Fighting Dementia” is er een artikel in the New York Times verschenen met als doel om de Amerikanen te laten zien hoe wij in Nederland omgaan met dementie.

Er wordt ingegaan op het pionierswerk van artsen en zorgverleners in Nederland. Gebruikmakend van de bewegingsmogelijkheden, de herinneringen uit kinderjaren, zintuigelijke hulpmiddelen, kalmerende muziek, familie structuren en andere hulpmiddelen is het werk gericht op mogelijkheden, kalmeren en opvoeden en niet op de klassieke zienswijze van rusten in bed, medicatie en dergelijke.

In de 80-iger jaren werden cliënten met dementie behandeld in een hospitaal en i 90-iger jaren werd er een aanvang gemaakt met een zoeken naar andere wegen om de ziekte te behandelen in andere trajecten van de medische benadering met geneesmiddelen en bedrust.

De New York Post gaat in op voorbeelden en is ook bij Beth-San geweest. Voor dit artikel zijn ook de fysiotherapeut, de leverancier van de labyrint fiets en bewoners van Beth-San geïnterviewd.

In het Christelijke verzorgingshuis Beth-San in Moerkapelle gebruiken Arie Pieter Hofman, 87, en Neeltje Hofman-Heij, 88, een gesimuleerde fiets verbonden met een loopband om door scènes uit hun oude wijk in Gouda te rijden, geprojecteerd op een flat screen-scherm. Het bedrijf dat de fietstour maakt, Fiets Labyrinth, heeft de simulators verkocht aan meer dan 500 huizen in Nederland. De Nederlandse maker van de projectoren, Qwiek, zegt dat het units heeft in 750 Nederlandse verzorgingstehuizen.

Het volledige artikel is hier terug te lezen.