Clicky

Victoire Ingabire vrijgelaten

Copyright Omroep Zuidplas

Op 15 september is Victoire vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in Rwanda. Het besluit van President Paul Kagame is onderdeel van een massale, vervroegde vrijlating van in totaal 2.140 veroordeelden.

Victoire werd in 2012 veroordeeld tot 8 jaar cel, een straf die in 2013 in hoger beroep werd verhoogd naar 15 jaar. Victoire werd buiten de gevangenis opgewacht door leden van het bestuur van haar partij. Hoe e.e.a. verder zal gaan is nog niet duidelijk. "Het ziet er naar uit dat Victoire voorlopig niet naar Nederland komt: ze moet toestemming vragen aan de autoriteiten en het is maar de vraag of ze Rwanda weer in komt als ze terug wil naar Kigali om haar politieke strijd voort te zetten." aldus Anneke Verbraeken op de site www.buitenpostdewereld.org.

Victoire kwam in 1994 voor een bezoek naar Nederland en kort daarna brak de genocide uit in Rwanda. Zij wist haar gezin naar Zevenhuizen te halen maar het leed in haar thuisland liet haar niet los. In 1997 raakte ze politiek betrokken bij partijen die tegen het regime waren van de president van Rwanda, Paul Kagame.

In 2000 werd zij verkozen tot internationale voorzitster van de oppositie partij FDU. Dit leidde tot haar terugkeer naar Rwanda als kandidaat voor de presidentiële verkiezingen in 2010. Haar populariteit steeg snel vanwege haar kritiek op de handelswijze van het Kagame-regime en  werd zij werd veroordeeld tot 15 jaar.