Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij jubileum diamanten huwelijk Kruis – Slob

Copyright Omroep Zuidplas

Op maandag 8 oktober 2018 is het echtpaar Kruis – Slob 60 jaar getrouwd. Namens gemeentebestuur Zuidplas bezocht burgemeester Gert-Jan Kats het echtpaar om hen te feliciteren. Omroep Zuidplas was hierbij aanwezig.

Iedere dag nog kunnen fietsen behalve als het regent en ook op klassieke fietsen. Dat doet het echtpaar Kruis-Slob die vandaag in aanwezigheid van enkele kinderen in een gezellig en geanimeerd gesprek hun verhaal vertelden aan de pers. Het feestje voor familie wordt zaterdag gevierd bij van der Valk.

Annie wordt deze week 84 jaar en zij is geboren in Noordeloos in een gezin met 4 meisjes, waar van er 2 overleden zijn. Jan is 82, geboren in Rotterdam-Kralingen en heeft 4 broers en 3 zussen, waar van 1 broer overleden. Vier van de kinderen zijn geboren voor de oorlog en 4 na de oorlog. Zijn vader heeft gevochten op de Grebbeberg. Na de oorlog is Jan 9 maanden in Zweden geweest, uitgezonden als kind om bij te komen van de oorlog.

De Christelijk Gereformeerde kerk, die in heel hun hele leven belangrijk is, is de plaats waar zij elkaar leerde kennen. Niet alleen binnen maar ook via een oom van Annie waar Jan ’s Zaterdags naar toe ging. Tegenwoordig kerken ze in de Ontmoetingskerk in Capelle aan den IJssel. De Ontmoetingskerk aan de Zevensprong is in 1992 geopend en dit kerkgebouw kwam tot stand doordat twee gemeenten met elkaar in contact kwamen: de Christelijke Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Oost/Capelle aan den IJssel en de Hervormde Wijkgemeente Schollevaar.
Was het liefde op het eerste gezicht tussen de echtelieden? Ik geloof het niet was het antwoord. Wij kenden elkaar al lang en zijn innig naar elkaar gegroeid en dat straalt het echtpaar ook uit. Wat hun geheim is? Annie zegt grappend dat ze van haar vader had geleerd: Ik ben de oudste, dus de baas. En dat het een grap is volgt wel uit het hele interview. De werkelijke reden? Liefde door dik en dun. Wrijfpunten waren altijd opgelost voor ze ter slape gingen.

Zoals het hoorde in die jaren zijn ze 2 jaar verloofd geweest en toen getrouwd in Hillegersberg. Jan ging als handzetter werken in Oud-Beijerland bij een drukker en die had een splinternieuw huis voor hen. Annie had 7 jaren kantoorervaring en werd in het huwelijk full time moeder van 3 zoons en 1 dochter. De kinderen zorgden uit hun huwelijken voor nazaten: 13 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

Jan ging in Oud-Beijerland aan de studie voor calculator en na het behalen van zijn diploma’s verkaste zijn werkplek naar het Stadhuis Rotterdam, waar hij via assistent calculator zich opwerkte tot Hoofd Verkoop en Calculatie afdeling. Het echtpaar ging in Capelle aan den IJssel wonen en kwamen 35 jaar geleden naar Nieuwerkerk aan den IJssel en in hun huidige appartement in de Meander wonen ze nu 8 jaar. In totaal hebben zitten ze in hun 7e huis.

Bij de fotosessie is een krant in beeld uit 1958 die dochter via internet heeft weten te bemachtigen. Een krant van het Rotterdams Nieuwsblad.

In hun vakantie hebben ze veel landen in Europa bezocht en daarbuiten Marokko en Israël. Maar laatste tijd is dat 4 keer per jaar een weekje naar Rabbitt Hill bij Klootwijk waar ze in een oud Hervormd kerkje ter kerke gaan.
Computers en mobiele telefoons levert enig gegrinnik op. Annie niet, maar Jan heeft een pc aangesloten op de ouderencomputer voor het eenvoudige werk. Puzzelen en fietsen en op bezoek gaan zijn hun voornaamste activiteiten. Tijdens hun fietstochten doen ze ook bezoekjes bij gemeenteleden van hun kerk die niet meer mobiel zijn.

Bij het scheiden van de markt liet Jan nog een boekje zien dat hij geschreven heeft over de geschiedenis van de Christelijk Gereformeerde kerk in Rotterdam-Oost en Capelle aan den IJssel (1955-2005).