Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij 'Boef in de Wijk' in Nieuwerkerk (fotoreportage)

Copyright Omroep Zuidplas

Er was grote belangstelling en deelname aan Boef in de Wijk, gespeeld in Nieuwerkerk aan den IJssel. Omroep Zuidplas nam een kijkje.

Week 41 staat jaarlijks in het teken van veiligheid. Want, met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit (overvallen, inbraken) toe.

Op 10 oktober 2018 is door Buurt App Nieuwerkerk aan den IJssel en de gemeente Zuidplas in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie een boef in de wijk georganiseerd. Het spel laat burgers op een leuke manier kennismaken met verdachte situaties. Mensen kijken met andere ogen naar de eigen woon- en werkomgeving. Daarnaast worden burgers gestimuleerd om verdachte situaties te melden bij de politie.

Twee weken geleden was dit spel ook al voor de 2e maal gespeeld in Zevenhuizen. Op 10 oktober werd het spel ook gespeeld in Nieuwerkerk aan den IJssel en ingekaderd in de week van de veiligheid. Daar mochten ze zich ook verheugen op medewerking belangstelling van het CCV. Ook de gemeente Zuidplas heeft zijn steentje bijgedragen en de ambtenaren Raoul Verwey en Raymond IJsselstein werkte hard mee met de leden van de buurtapp Nieuwerkerk, de politie en de mensen van Handhaving. Er waren boeven die bij Handhaving Waddinxveen werken.

Bij het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), een landelijke stichting, werken zo’n 75 professionals waaronder ook Michael de Man organisator van het Nieuwerkse uitvoering. Een deel van het CCV aanbod wordt gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast werken ze in opdracht van de praktijk. Twee mensen van het CCV waren aanwezig als afvaardiging van het CCV.

Het spel is in kern heel simpel, maar de organisatorische aspecten zien er wat gecompliceerder uit. Er wordt een boef op pad gestuurd en via de buurtapp en de facebook pagina worden er tips gegeven aan de hand waarvan de jeugd de boef moet kunnen vinden en vangen. De deelnemers worden stapsgewijs meegenomen in het politieproces: Er wordt een melding gemaakt van een verdachte in een bepaald gebied. Signalement wordt doorgegeven. Burgers kijken mee uit en geven informatie door aan de politie. De boef wordt aangehouden en afgevoerd.

De eerste die de boef herkent kreeg een lekkere taart gebakken door Nienke Borselaar en kregen daarnaast een gratis Veilig Wonen Scan aangeboden krijgen, dit inclusief een budget om verbeteringen in bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk te treffen. En na de prijsuitreiking kregen alle deelnemende kinderen ook nog een presentje.

Basis van dit spel is het uitgangspunt dat mensen het lastig vinden om een verdachte situatie te melden. Met het spel worden ze stap voor stap meegenomen en wordt het gevoel gegeven hoe belangrijk het is om goed te kijken en te luisteren en te melden en de boodschap is: Een verdachte situatie die nog gaande is altijd melden, bel dan altijd 112.

Bekijk hier de fotoreportage.