Clicky

Succesvolle Duurzaamheidsmarkt 2018

Copyright Omroep Zuidplas

“Het was een bijzonder zonnige dag en dat had zijn weerslag op de bezoekersaantallen” zo eindigt Rob Rosbergen van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas zijn verhaal. 

“Gelukkig hebben alle deelnemers wel geïnteresseerden aan hun kraam gehad” vervolgt hij. De informatie markt, die voor de 3e keer gehouden werd binnen de grenzen van de gemeente Zuidplas, heeft onder andere als doel om te weten te komen wat de bewoners zelf willen aan verduurzamen van hun leefomgeving. Waar de (lokale) overheid kan en zou moeten helpen en waar ze deels zelf aan kunnen bijdragen. “Denk aan lokaal boodschappen doen en dan ook op de fiets” vult Ben van der Lem aan als medeorganisator. Net als lokaal telen van groente en fruit en dichtbij verkopen zoals de Vitamine-fiets. Of graan verbouwen op de Hennipgaarde, het geoogste tarwe laten malen bij molen Windlust en vervolgens door lokale bakkers, waaronder dagcentrum Korenaer, tot een lekker brood verwerken. “Ook dat is duurzaam” aldus Rob.

Natuurlijk spelen zaken als “van het gas af”, waar het initiatief zon op zuidplas door is ontstaan. Een heuse coöperatie die deelnemers in staat stelt zon energie op te wekken door gebruik te maken van daken van anderen. Zo krijgen appartement bezitters ook mogelijkheden of bewoners die een dak hebben met een ongunstige ligging t.o.v. de zon. Terwijl op de achtergrond kinderen én volwassenen staan te springen en te dansen op een “energy-floor” om zelf voldoende energie op te wekken voor een leuke foto, wijst Ben op de “fiets” van de fietsersbond. “Je kunt daar naar een record trappen, maar je ook eens bewust worden van de mooie omgeving in en rond Zuidplas” meld Ben. Terwijl we kijken naar de inspanningen zien we op een groot scherm de ringvaart en de aanpalende natuur in gelijke snelheid voorbij gaan. Bij een van ingangen word promotie gemaakt voor zonnepanelen en kun je haast spelenderwijs kennis maken met deze mogelijkheden. “Voor informatie is iemand van het bouwloket van de gemeente Zuidplas aanwezig” verklaart Rob.

“Als je nog meer wilt weten, ook binnen staan ondernemers en adviseurs op dit gebied”. We lopen langs kramen van de Wereldwinkel als “uithangbord” van onder andere FAIR-TRADE. Wethouder Jan Verbeek neemt hier zelfs het “werkplan” in ontvangst dat een werkgroep van het duurzaamheidsplatform zuidplas heeft voorbereid. “Om begin volgend jaar deze eretitel te ontvangen dragen we zorg dat de publieke zaak en lokale ondernemers hun best gaan doen aan de criteria te voldoen”, vult Rob aan. Kramen met hergebruik van textiel, ook afkomstig uit het gesloopte gemeente huis, passeren we en we zien zoal kussen, vlaggetjes en veelvuldig te gebruiken groente netjes. Hergebruik moet leiden tot minder afval en sparen van grondstof en een paar van de kramen geven mooie voorbeelden daarvan.

“Het is bijna kunst” zegt een geïnteresseerde klant. Aan de andere buitenzijde staat Verheij, een van de groenbedrijven die het onderhoud doen van de gemeente Zuidplas. “Zij vragen de mensen ideeën in te leveren voor stukken openbaar groen die wel wat aandacht verdienen, maar ook of ze in eigen tuin willen meewerken aan Zuidplas groen, door tegels weg te doen en daar een stukje tuin te beginnen”, meld Ben. Kortom ook weer duurzaam bezig zijn, Goed voor de bijen, voor het grondwaterpeil en zuurstof om en rond je huis.

Hebt u de duurzaamheidsmarkt gemist? Kijk eens op hun website. www.duurzaamheidsplatform-zuidplas.nl, grote kans dat zij u verder kunnen helpen.