Clicky

Lezing Marielle Lassche over Vrouwelijke Rubens, Michaelina Wautier

Copyright Omroep Zuidplas

Op 24 oktober  2018 houdt Marielle Lassche een lezing over Vrouwelijke Rubens, Michaelina Wautier  (1604–1689).

De canon van de kunstgeschiedenis wordt (nog steeds) gedomineerd door mannelijke grootmeesters, die al tijdens hun leven wereldberoemd waren. Maar er waren ook kunstenaars die hun eigen weg gingen en tegenwoordig niet meer bekend zijn en wiens werk recentelijk weer opduikt en onderzocht wordt. Michaelina Wautier (1604-1689) is zo’n kunstenares. Ze past zó in het rijtje beroemde schilderessen uit de Barok, zoals Artemisia Gentilleschi en Judith Leyster. 

Michaelina was een groot en veelzijdig kunstenares in de 17e eeuw. Haar werk werd verzameld door een van Europa’s grootste kunstverzamelaars: Aartshertog Leopold Wilhelm. In tegenstelling tot veel andere vrouwelijke kunstenaars van haar tijd schilderde ze niet alleen portretten of stillevens, maar waagde ze zich ook aan genrestukken, altaarstukken en zelfs mythologisch werk op heel groot formaat!

In deze lezing zal Mariëlle Lassche ingaan op de vragen: Wie was Michaelina Wautier? Wat weten we van haar leven en opleiding? En waarom is ze vergeten in de geschiedenis? 

Aan de hand van zo’n 30 werken die nu nog van haar bekend zijn wordt haar oeuvre besproken, waaruit zal blijken dat Michaelina Wautier haar ereplaats verdient in de canon van de kunstgeschiedenis.

20.00 uur in de dorpshuis Swanla, Burg Klinkhamerweg 86, Zevenhuizen.

Meer over dit onderwerp a.s. dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 bij 'Cultuur in Zuidplas' op úw Omroep Zuidplas.

Entree € 10,- per lezing, vrienden betalen SBKZ € 5,- via Simple ticket + €1,- via: https://www.dorpshuis.nl/agenda