Clicky

De Eerste Nieuwerkerkse Pepernoten en Kruidnoten Test

Copyright Omroep Zuidplas

Vandaag 30 oktober 2018 nam testpannel van de Zonnebloem afdeling Nieuwerkerk, de eerste Nieuwerkerkse Pepernoten en Kruidnoten Test af. 

Plaats van handeling was de recreatiezaal van het Dinanthus aan de Mezendaal in Nieuwerkerk. In de test waren lekkernijen opgenomen van vier Nieuwerkerkse supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Super, MSDC en twee bakkers: Klootwijk en Ammerlaan. De test werd ‘blind’ uitgevoerd. De testers wisten niet van welke winkel de pepernoten en kruidnoten afkomstig waren toen ze deze proefden.

De test
Zo waren er dus 6 proefronden. Per proefronde testten de deelnemers pepernoten en kruidnoten van één winkel en gaven dan een cijfer van 1 tot 5. Het doel van de test was om na te gaan welke pepernoot of kruidnoot bij de proevers de voorkeur heeft. De criteria verschilden per deelnemer. De één wilde de pepernoten niet taai, de ander weer wel. Wat betreft de kruidnoten was het voor de één belangrijk dat ze krokant waren, de ander vond belangrijk dat de kruidigheid de boventoon voerde. Bij de pepernoten was gaf een tester bij één winkel aan dat de pepernoten naar karton smaakten. Dat was niet de winnaar. Van de kruidnoten viel bij de testers op dat de kleur en het formaat per winkel verschilden. Van één van de kruidnoten vonden meerdere testers dat er weinig smaak aan zit. Tja, vreemd voor een kruidnoot. Dat was ook niet de noot die uiteindelijk zou winnen. Nu we deze test hebben afgenomen, kunnen we één mythe doorprikken. Zowel kruidnoten als de pepernoten zijn niet allemaal het zelfde en komen niet uit één fabriek.

De uitslag
Na ruim een uur testen, proeven, ruiken en met elkaar becommentariëren van al het snoepgoed kon de uitslag uiteindelijk bekend worden gemaakt.

Bij de kruidnoten lag de voorkeur bij de deelnemers bij de kruidnoten van Plus met een score van 4,2. De pepernoten van bakker Ammerlaan kreeg de hoogste waardering, een 4,67.

Uitleg en relevantie
De persoonlijke voorkeuren van de testers verschilden natuurlijk. Onder de deelnemers waren mensen die al meer dan 70 jaar jaarlijks pepernoten en kruidnoten verorberen en zeer goed weten hoe deze moeten smaken. Als disclaimer geldt dat de lekkernijen werden geproefd met een kopje koffie of thee. Het kan goed zijn dat met een lekkere chocomel, al dan niet met slagroom of rum, de smaakervaring van zowel pepernoten en kruidnoten anders kan zijn.

Alleen de winnaars van beide test onderdelen zijn bekend gemaakt. De pepernoten en kruidnoten van de andere winkels scoorden lager, maar ook daar zal de Sint dit jaar uitstekend zijn slag kunnen slaan. Tenslotte zullen de meeste snoepers niet zo kritisch kijken naar bijvoorbeeld de smaak, de stevigheid, de kleur, de grootte en de brosheid als onze testers dat deden.

In de toekomst
De deelnemers zijn allemaal van oordeel: deze eerste Nieuwerkerkse Pepernoten en Kruidnoten Test smaakt naar meer! De afdeling Nieuwerkerk is daarom van plan om deze test volgend jaar weer op de agenda te zetten. De bedoeling is dan dat met behulp van vrijwilligers die voor het vervoer van huis en naar de testlocatie zorgen, er meer deelnemers aan de test kunnen meedoen. Ook is de afdeling van plan om in het nieuwe jaar vaker dit soort kleinschalige activiteiten te organiseren. Het bestuur vraagt vrijwilligers en gasten net ideeën hiervoor te komen.

De test is mede mogelijk gemaakt door het Dinanthus die zowel de koffie en thee, als ook de zaal gratis beschikbaar heeft gesteld.