Clicky

Lianne Vogel ‘De situatie is zo mensonterend’

Copyright Omroep Zuidplas

Begin deze maand ging Nieuwerkerkse Lianne Vogel voor de 2e keer een weekend met Stand By You naar het vluchtelingenkamp in Duinkerke nadat zij medio augustus haar eerste reis maakte.

Gisteravond keerde zij terug van een weekendje in het vluchtelingenkamp in Duinkerke. In een reactie naar de redactie kerken schreef zij “Een kamp kun je het nu niet echt meer noemen, er zijn vrijwel geen tenten en de mensen (voornamelijk mannen) zwerven over een stuk bos met als ze een beetje geluk hebben een slaapzak. Ik heb het gevoel dat ik in een korte tijd toch veel heb kunnen betekenen voor deze mensen en wil iedereen bedanken die op wat voor manier dan ook wat heeft bijgedragen.

Binnen de groep ontstaan tussen de bedrijven door af en toe gesprekken over het nut, de noodzaak en de zin van het aanbieden van voedsel en levensmiddelen. Vele migranten zijn uitgeprocedeerd en zijn met bepaalde ideeën en idealen naar Europa gekomen. Om het economisch beter te krijgen of de instabiliteit en de onzekerheid in hun land van herkomst te ontvluchten. Bovendien krijgen veel migranten ook wat geld via familie uit het land van herkomst of reeds geëmigreerde familie en in het bezit van een legale verblijfstatus. Een deel van de migranten doet ook gewoon inkopen bij het naastgelegen Auchan. Feit blijft echter dat de meeste van deze migranten niet terug willen en het leven hier, in zijn aller primitiefste vorm, verkiezen met de hoop om ooit in Engeland aan te komen. 

De hoop is de motor van hun trek naar het Westen, met uiteindelijk een tragische afloop. Tegen de hoop van mensen op een beter leven, op een betere toekomst is weinig beleid gewassen. De illegale immigranten zijn hier Noordwest Frankrijk in grote getale. Moet je die hier aan hun lot overlaten, de situatie zo mensonterend maken dat ze vanzelf vertrekken of hanteer je als overheid een humanitaire ondergrens gebaseerd op Franse en Europese waarden? In goed Nederlands: een sobere bed, bad en brood regeling. Of uit welbegrepen eigenbelang, zodat het oorspronkelijke espace naturel protégé weer gebruikt kan worden waar het voor bedoeld is: om te joggen, te ontspannen, te fietsen, te vissen en te wandelen. De dag te plukken. 

Niks aan toe te voegen zeg ik zo. Veel mensen hebben een uitgesproken mening over de vluchtelingen in Duinkerke, iets wat ik ook gemerkt heb tijdens de supermarktactie een paar weken geleden. Natuurlijk begrijp ik de andere kant van het vluchtelingenprobleem, maar ik vind het té makkelijk om te zeggen dat het gelukszoekers zijn, economische vluchtelingen die beter in hun eigen land kunnen blijven. Mijn overtuiging blijft dat je deze mensen niet aan hun lot over kan laten, niets doen zal het probleem ook niet oplossen. Al met al was het een weekend die over het algemeen soepel verliep en ik hoop snel weer eens terug te gaan!” 

Zie ook: 
Lianne Vogel met ‘Stand by you’ naar Duinkerke
Lianne Vogel opnieuw naar Duinkerke
Henriette Vlok en Andrea Hoogwerf op weg naar Duinkerke
Indrukwekkende reis Henriette en Andrea ‘Duinkerke’