Clicky

Cultuurprijsuitreiking 2018: Verslag van een sfeervolle avond

Copyright Omroep Zuidplas

In een bomvol en sfeervol theater Swanla vond 14 november Swanla vond de uitreiking van de Cultuurprijs 2018 plaats.

Ellen van Ooijen van de gemeente Zuidplas en Henk ten Hope van de SCNZ presenteerde de avond. Namens het gemeentebestuur sprak wethouder Jan Verbeek en hij maakte later ook de winnaar bekend. De avond werd omlijst door artiesten uit Zuidplas: Afslag 9, Augusto Meijer, DNA Dance, Marjanne Roeleveld en Karel Christiaanse.

In zijn openingswoord benadrukte de wethouder Jan Verbeek met Cultuur in zijn portefeuille hoe belangrijk cultuur voor het College is. En dat het noodzakelijk is voor vorming van de identiteit. Daarbij deelde hij zijn eigen ervaring als kind met de Parelvissers gekoppeld aan een bezoek aan het bekende Sydney Opera house. Ook gaf hij aan dat de gemeente werkt aan een cultuurplatvorm.

Ook Brigitte Sundström Jansdotter werd geïnterviewd. Haar carrière is het laatste jaar sterk in de lift. En na de uitreiking van de Zuidplas cultuurprijs 2017 is haar carrière in en stroomversnelling gekomen met onder meer tentoonstellingen ook over de grenzen en presentaties in musea in Schiedam en Gouda en heeft daarmee ook Zuidplas op de kaart gezet. Haar uitspraak: Deze cultuurprijs siert Zuidplas. gevraagd naar wat ze met de geldprijs heeft gedaan gaf ze aan een nieuw schilderij te maken voor het nieuwe gemeentehuis en daar wordt in spanning naar uitgekeken.

Henk ten Hope gaf tekst en uitleg hoe men tot de genomineerde was gekomen, te weten: Trudi Bos, Esther Erdtsieck-Blaaser en TIV (Theater voor Iedereen).

De genomineerden werden voorgesteld via een film door Omroep Zuidplas in opdracht geproduceerd. De film en de bijhorende jury rapporten worden alle drie op onze deze website geplaatst.

De winnaar werd onder tromgeroffel van Afslag 9 door de wethouder Jan Verbeek verteld en werd Theater voor Iedereen. Volledigheidshalve voor wie het niet weet: zij oefenen in het Turfhuis Moordrecht.

Aan het einde van de avond werd passend afscheid genomen van de scheidende voorzitter van de SCNZ, Rien van de Linde. Daarna resten een gezellig napraten onder een hapje en drankje.

Complimenten en dank aan SCNZ en uiteraard de gemeente Zuidplas voor deze unieke happening waar menig gemeente met jaloerse blik naar zal kunnen kijken.

Foto’s zijn ter beschikking gesteld door Nena Sahetapy