Clicky

2 miljoenste omwenteling Molen Windlust: Het verhaal “van zaadje tot lokaal brood”

Copyright Omroep Zuidplas

Om 10.00 uur afgelopen zaterdag kwamen de eerste geïnteresseerden het Maarten Molenaar Erf oplopen om een kijkje te nemen bij bakker Marc van Dagactiviteitencentrum Korenaer die een demonstratie koekjes en broodbakken gaf.

In de theeschenkerij vervolgens genoten de belangstellenden van een lekker kopje thee of koffie. Het was een zonovergoten herfstdag met net genoeg wind zodat molen Windlust kon malen. Ook dat maak je niet elke zaterdag mee. Een vrolijk muziekje op het terras en een plaatsje in de zon nodigde menigeen uit om daar een heerlijke molenwiek pannenkoek te nuttigen die ze binnen in de molen hadden zien bakken door vrijwilligers van de molen. Daar luisterden ze ook naar “het verhaal”. Dit verhaal begint aan de hennipgaard in Zevenhuizen waar op een van de akkers al meerdere keren is geoogst maar waar dit jaar voor het eerst insecticide en kunstmest vrije tarwe kon worden geoogst. Een initiatief van stichting Natuurpolders.

Dit graan is afgelopen september geoogst en gedorst. Vanaf oktober mag molen Windlust van Stichting Molen Kortenoord hier meel van malen en bakt de bakkerij van het dagactiviteitencentrum Korenaer er brood van. Een prachtig lokale samenwerking. Omdat ook deze zaterdag (na enig rekenwerk van onze molenaar) de molenwieken de 2 miljoenste wenteling zouden maken vanaf de restauratie was dit “de gelegenheid” om de samenwerking en het resultaat daarvan extra in het zonnetje te zetten. Molenaar Ineke zette de molen stil bij stand 1.999.991 en bij het arriveren van wethouder Jan Verbeek en een introductie van voorzitter Rien telden alle aanwezige samen naar 2.000.000. De wieken stopten niet want er moet gemalen worden. Het was wel een magisch moment. Jan Verbeek nam het woord en gaf in zijn verhaal aan dat de inwoners van de gemeente Zuidplas trots mogen zijn op zulke lokale ontwikkelingen.

Hoe mooi is het als je een prachtig (en lekker) lokaal product kunt kopen met in gedachte dat dit duurzaam heeft kunnen groeien en door windkracht is gemalen en door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder zijn verwerkt. Hij feliciteerde de initiatiefnemers en sprak de hoop uit en het vertrouwen dat dit product zijn weg zal vinden binnen en buiten de gemeente. Want immers “Zuidplas gewoon grenzeloos”. Voorzitter Rien nam de gelegenheid om aan te geven dat vanaf vandaag een “crowdfunding” actie is gestart om een borstelbuil aan te schaffen. Dit stuk gereedschap zal het proces van zaadje tot lokaal brood nog beter onderschrijven omdat het van het gemalen meel ook producten als bloem, gries en zemelen kan zeven.

Uw gift is van harte welkom op IBAN: NL76RABO0345202384 t.n.v. Stichting Molen Kortenoord o.v.v. gift borstelbuil. De zonnige dag is gebleven en menigeen heeft de verschillende broden geproefd, het verhaal gehoord en gezien, van een rondleiding genoten, een molenwiek pannenkoek gegeten en in de theeschenkerij, brood, koekjes en meelproducten gekocht of zich gelaafd hebben aan een lekker bakkie thee of koffie. Om 16.00 uur konden we terugkijken op een succesvolle dag.