Clicky

Moerkapelse schakers lijden duur puntverlies

Copyright Omroep Zuidplas

Vrijdag 14 december stond alweer de 5e ronde van de hoofdklasse van de Rotterdamse Schaakbond op het programma.

Het Goudse Messemaker 1847 kwam op bezoek. Een team vooral sterk aan de hoogste borden met uitschieter Peter Ypma met een 2300+ rating. De kansen lagen op de laatste 4 borden (op papier), terwijl de hoogste 4 de schade beperkt moesten houden. De score werd in negatieve zin geopend door Jesse van Elteren die op zet 4 al een positionele verzwakking toestond en na 1½ uur konden de stukken in de doos. Het wil dit seizoen nog niet lukken met Jesse. Tweede beslissing viel bij André Nieuwlaat die zo op het oog een veelbelovende aanval kreeg, maar toch geen winst kon vinden en genoegen moest nemen met remise. Een teleurstellende start en dat gaf wel aan dat het een lastige avond zou worden.

Teamcaptain Wouter Vroegindeweij dacht op 3 met zwart een klein plusje te kunnen uitnutten maar zijn tegenstander vond onder enige tijdsdruk toch een goede verdediging, remise was onvermijdelijk. Bijna direct daarna een opsteker: Hugo van Elteren moest al vanaf het begin fors in de denktank tegen Peter Ypma die toch bijna 500 ratingpunten meer heeft. Dat deed Hugo echter zoals we hem kennen, gecontroleerd en positioneel in orde en de remise aldaar gaf hoop. Zeker toen Arno Luinenburg met de witte stukken een puike partij met nog heel weinig tijd op de klok naar winst wist te voeren. Tussenstand 2½-2½. Zou het de goede kant op kantelen? Gerard van Ommeren had het zwaar, maar de stelling leek in evenwicht. Marcel de Haan was op 7 in tijdnood, maar er leken kansen. Christiaan Noorland speelde opnieuw een keurige partij als invaller op bord 5 en ook hier leken kansen. Maar het ging toch mis. Marcel moest net als in de laatste twee teamwedstrijden een nul noteren. Jammer dat hij dan toch teveel last heeft van zijn tijdsindeling, want dat speelt dan zeker mee. Toch leek een 4-4 nog mogelijk. Christiaan offerde een loper om pionnen naar de overkant te krijgen. Zijn tegenstander verdedigde zich echter goed en Christiaan moest berusten in remise. Tot slot had ook Gerard tijdproblemen. Zijn tegenstander leek lang geen plan te hebben, maar mede door tijdgebrek verslechterde Gerards stelling en moest ook hij een nul incasseren. Uitslag 3-5 en dat is dan toch jammer. Het was een 4-puntenduel, maar nu ziet het er toch slecht uit als het gaat om handhaving in de hoofdklasse.

In de onderlinge competitie deed Martijn Vroegindeweij goede zaken door met de witte stukken te winnen van Hans Geerling. Hierdoor pakt hij een mooie zesde plek op de ranglijst. Bij Arie Ymker tegen Jan Blok won de ervaring het van de jeugd, Jan won van de hoger geklasseerde Arie. De laatste partij tussen Ron Droog en Henk Doornhein eindigde in een overwinning voor Ron. Aan de kop van de ranglijst verandert niet veel Arno Luienburg blijft de lijst aanvoeren voor Gerard van Ommeren en Marcel de Haan.