Clicky

CKV Nieuwerkerk verliest van De Meervogels

Copyright Omroep Zuidplas

CKV Nieuwerkerk is met beide benen terug op de grond na een terechte nederlaag in Zoetermeer.

Promovendus De Meervogels was na een 14-13 ruststand met 24-19 te sterk voor de voormalig koploper Nieuwerkerk. Na drie prachtige wedstrijden was het ditmaal even slikken voor Nieuwerkerk. Eigenlijk maakte de ploeg van Simons en Van Essen geen moment aanspraak op de overwinning. Dat kwam aanvankelijk vooral door een zeer matig defensief optreden. In de eerste helft moet De Meervogels zich in een speeltuin hebben gewaand. Er werd de ploeg geen strobreed in de weg gelegd en met name op de tweede kans liet Nieuwerkerk zich continu verrassen. De Meervogels zat tot zaterdag op een gemiddeld aantal goals van 17. Dat aantal werd bijna in een helft gehaald tegen Nieuwerkerk. Doordat Nieuwerkerk zelf aanvallend redelijk speelde de eerste helft, kon de ploeg wel bijblijven (14-13). Met name Babette Blok was op schot. Uiteindelijk werd Mike Roos van De Meervogels met 11 treffers de grote man. In de tweede helft ging het helaas ook steeds minder in de aanval van Nieuwerkerk. Toen De Meervogels eenmaal een gaatje hadden geslagen (22-18), straalde Nieuwerkerk geen moment uit dat het terug ging komen in de wedstrijd. Met slechts zes goals in de tweede helft maak je natuurlijk ook nergens aanspraak op; rebound en schot waren ondermaats. Ook het publiek van Nieuwerkerk liet het afweten. Er waren behoorlijk wat supporters maar in tegenstelling tot de afgelopen weken was het ook op de tribune een zeer matte vertoning. Dat was jammer, want onze jonge ploeg had een beetje steun heel goed kunnen gebruiken.

Wellicht teveel hosanna-stemming na de drie fantastische weken die achter ons liggen? Niels Stuurstraat in ieder geval niet. Die vatte het in de krant heel goed samen afgelopen week. Hij zag ook het belang van het sleutelduel met De Meervogels. Winst zou na vijf wedstrijden al bijna handhaving betekenen. Maar Nieuwerkerk wint niet vaak in Zoetermeer. De duels met De Meervogels zijn eigenlijk altijd wel lastig. Ook voor dit nieuwe jonge Nieuwerkerk 1, zo bleek.

In sporthal de Veur zat redelijk wat publiek uit Nieuwerkerk. Maar ook het thuispubliek van de rode lantaarndrager had de weg naar de sporthal weten te vinden. Ondanks een drukke sporthal kwam er nooit echt een lekker sfeertje in de hal, zoals bijvoorbeeld twee weken geleden in Kamerik of vorige week in de Kleine Vink.

De wedstrijd gaf daar wel alle aanleiding toe. Want het was best wel een spektakelstuk met veel doelpunten. De afgelopen weken beten de spelers van Nieuwerkerk zich regelmatig vast in hun persoonlijke tegenstanders. Vorige week werden bijvoorbeeld de bewakers van Marijs en De Ridder nog geprezen om hun absolute wil om geen doelpunten door te laten. Of twee weken geleden de manier waarop topschutters Dik en De Vries van Groen Geel werden uitgeschakeld (Groen Geel scoorde er zaterdag 34 tegen SDO). Die absolute wil om goed te verdedigen ontbrak zaterdag bij Nieuwerkerk. Had dat wellicht te maken met het feit dat De Meervogels tot nu toe niet konden imponeren met hun scores? 17 goals gemiddeld per wedstrijd en de vorige thuiswedstrijd slechts 12 doelpunten gemaakt. Onderschatting? Het leek er wel op. Want we weten dat de spelers van Nieuwerkerk beter kunnen. Nu werd er zowel op het eerste schot en met name op de tweede bal veel te veel ruimte gegeven. Ook op een speler als Mike Roos, van wie al snel duidelijk was dat hij een hele goede avond had.

De broer van Mike, Jaimy Roos, opende het bal met een schot in de eerste minuut. Laura v.d. Linden reageerde direct voor Nieuwerkerk en een minuut later schoot Koen Collée zijn ploeg op voorsprong. Daarna ging het om en om. Teveel om allemaal op te noemen. Bij Nieuwerkerk waren de dames in deze fase heel belangrijk. Bij een 6-7 voorsprong hadden de dames er vijf voor hun rekening genomen. Allemaal gescoord en V.d. Linden alweer met haar tweede. De 3-3 van Stuurstraat was een heerlijke doorloper. Pijnpunt bleef de lakse wijze van verdedigen aan de andere kant, waardoor er maar geen afstand kon worden genomen. Sterker nog, op een gegeven moment moest Nieuwerkerk blij zijn dat het bij kon blijven. Op 8-9 de laatste voorsprong. 9-9 door Tariq de Wit en vervolgens tweemaal Mike Roos voor 11-9. Alweer vijf doelpunten voor deze jongeling die uiteindelijk op 8 goals in de eerste helft zou eindigen. Knap van Roos natuurlijk, maar vanuit Nieuwerkerks oogpunt echt onder de maat. Rodenburg en Stuurstraat hadden hier veel meer tegenover moeten zetten.

Babette Blok hield Nieuwerkerk in de race. Zij maakte de 11-10. Miriam Swart de 12-11 en Blok voor 13-12 en en 13-13. Prachtig dat de dames zoveel scoorden (9 in de eerste helft). Erg belangrijk. Maar de mannen van Nieuwerkerk lieten het afweten. Te onrustig in de afwerking, te veel op zoek naar de goal. Man of the match Mike Roos bepaalde de ruststand op 14-13.

Na rust in de 3e minuut weer gelijk. Eerste goal van Hoogendoorn, helaas ook zijn enige. Meervogels gelijk weer op voorsprong, maar wederom Blok voor de 15-15. Haar vijfde en helaas ook haar laatste. Twintig minuten te gaan. Paar minuten later waren we vier goals verder. De broers Roos voor Meervogels en voor Nieuwerkerk een vrije bal van Collée en een strafworp van Stuurstraat. 17-17 met nog 18 minuten zuivere speeltijd te gaan. Vanaf dit moment was het niet zozeer de defensie van Nieuwerkerk die haperde maar ging het mis in de aanval. Nieuwerkerk zou nog maar twee (!!) keer scoren in de laatste 18 minuten. Daar werd uiteindelijk de wedstrijd verloren.

Meervogels na 19-17 en een kwartier voor tijd 19-18 door Stuurstraat, zijn eerste en enige treffer van afstand. 19-18, het kon echt nog alle kanten op in het laatste kwartier. Het ging de verkeerde kant op. Nieuwerkerk probeerde het met wat wissels en het geven van rust aan schutters Collée en Stuurstraat. De broers Marck kwamen in het veld. Nathan Marck verdedigde Mike Roos zoals we het het liefst de hele wedstrijd hadden gezien. Fel op de man, af en toe op het randje, maar wel alles eraan doen om goals te voorkomen. Dat lukte helaas niet helemaal maar wel beter dan daarvoor. In deze fase was De Meervogels op de doorbraak doorslaggevend. Mooie doorlopers van Weidmann en Jaimy Roos en na een doorbraak van Weidmann kon Mike Roos aanleggen. Zo was het 10 minuten voor tijd 22-18.

Er kan heel veel gebeuren in 10 minuten, dat weten we. Maar het gebeurde niet. Verslagenheid in het veld en geen geloof in een goede afloop. Ook niet op de tribune. Weinig support voor de spelers. Jammer! De jonge ploeg was geknakt. Waarschijnlijk omdat men een hele andere voorstelling had van deze wedstrijd. Negen minuten voor tijd de laatste treffer voor Nieuwerkerk. Een mooie doorloper van Collée.

Voor het onderling resultaat deed Nieuwerkerk ook geen goede zaken, want uiteindelijk scoorde De Meervogels nog twee keer. Eindstand 24-19. Mike Roos maakte de laatste. Knap wat hij deed zaterdag. De Meervogels op 2 punten en terechte blijdschap in Zoetermeer. De komende twee wedstrijden spelen zij tegen SDO. Ze kunnen zomaar op 6 punten staan na 7 duels.

Een leerzame wedstrijd voor Nieuwerkerk. De gemiddelde leeftijd van de ploeg staat garant voor spektakel en mooi korfbal. Dat is al vaak gebleken. Maar ook voor wisselvalligheid en dat was zaterdag helaas het geval. Eigenlijk haalden alleen de dames Blok, Swart en V.d. Linden een voldoende. En dat is te weinig voor een resultaat in de Hoofdklasse.

Volgende week weer een nieuwe wedstrijd en dus nieuwe kansen! Niet te lang blijven hangen in deze teleurstelling. Net zoals we de afgelopen weken niet te lang moesten blijven hangen in de euforie.

Doelpunten Nieuwerkerk: Babette Blok 5, Niels Stuurstraat 4(2), Koen Collée 4, Miriam Swart 2, Laura v.d. Linden 2, Cathy van Horik 1 en Dani Hoogendoorn 1

Doelpunten De Meervogels: Mike Roos 11(3), Jaimy  Roos 4(1), Lisanne Kerrebijn 2, Nienke Hoogeveen 2, Tariq de Wit 2, Thom Weidmann 2 en Wendy Post 1