Clicky

CKV Nieuwerkerk sluit 2018 af met winst in Eindhoven(+video)

Copyright Omroep Zuidplas

Een week na de nederlaag in Zoetermeer heeft CKV Nieuwerkerk de enige juiste reactie gegeven.

In Eindhoven werd heel knap van DSC 1 gewonnen met 19-24 na een 10-14 voorsprong bij de rust. Er stond een ander Nieuwerkerk in het veld dan een week geleden. Ditmaal weer een ploeg met een uitstekend plan dat ook heel goed en gedisciplineerd werd uitgevoerd. Ondanks alle hectiek in de openingsfase (na vier minuten werd de wedstrijd opnieuw gestart) bleef de jonge ploeg van Nieuwerkerk rustig. Na een gelijk opgaande strijd tot 8-8 sloeg Nieuwerkerk in de laatste acht minuten van de eerste helft een knap gaatje van vijf (9-14). De laatste goal voor de rust was voor DSC. In de tweede helft kwam DSC niet dichterbij dan 13-15. Daarna bleef het verschil steeds drie of vier en uiteindelijk won Nieuwerkerk dus met 19-24. Een hele knappe overwinning in Eindhoven waardoor Nieuwerkerk als nummer 2 in de Hoofdklasse kerst en oud en nieuw mag vieren.

Helaas geen supportersbus naar Eindhoven, maar toch waren er blauwe kerstmutsen te zien op de tribune. Een kleine groepje fanatiekelingen was naar Eindhoven afgereisd om de ploeg van vocale steun te voorzien. 

In een opvallend rustige DSC-hal zorgde dit kleine groepje voor wat support, lol en beleving! De supporters maakten waarschijnlijk ook de meest vreemde start van een wedstrijd mee. Nadat de wedstrijd ruim vier minuten onderweg was en Nieuwerkerk met een 2-4 voorsprong er lekker in zat, plots wat rumoer bij de jurytafel. Nieuwerkerk meldt zich bij de juryvoorzitter en wat blijkt. DSC staat niet met de juiste opstelling in het veld. Op het wedstrijdformulier stonden de dames Anne de Kok en Marloes Veenstra als aanvallers genoemd en Joan Vos en Lotte van Montfort als verdedigers. Maar in het veld stond dit precies andersom. DSC was gaan spelen met de gewenste opstelling maar op het formulier stond dit dus anders. Wat nu? Voor scheidsrechter Danny Gerritsen geen lekker moment ook al kon hij hier niks aan doen. De controle van de opstellingen dient te geschieden door de juryvoorzitter (thuisploeg) en de grensrechter (uitploeg). De onafhankelijke juryvoorzitter vanuit het KNKV had hier duidelijk niet op zitten letten. Na beraad met iemand van het KNKV besloot Gerritsen de wedstrijd opnieuw te starten en dus ook met een 0-0 stand. De 2-4 voorsprong was verdwenen als sneeuw voor de zon. Toch heel vreemd dat dit kan zonder enige sanctie voor DSC. Er had voor gekozen kunnen worden om de wedstrijd door te spelen maar met de zes verplichte wissels om de opstelling zo te krijgen als hij stond. Nu gebeurt er niks, terwijl DSC de eerste is die een fout maakt en daarna de juryvoorzitter.

Maar goed, 0-0 en we gaan opnieuw beginnen aan het duel tussen de gedeelde nummers 3 van de ranglijst. Nu wel met de opstelling zoals op papier. Nieuwerkerk komt via goals van Niels Stuurstraat en Babette Blok op 0-2. Een paar minuten later is het 2-2. DSC besluit overigens om slechts twee dames van vak te laten wisselen waardoor de ploeg dus niet in de gewenste opstelling speelt maar wel nog wat wissels overhoudt voor later in de wedstrijd. Tot 4-4 gaat het gelijk op. Daarna schiet Lotte van Montfort met twee mooie schoten DSC op een 6-4 voorsprong. Al drie goals voor haar in tien minuten.

Via schoten van Cathy van Horik en Dani Hoogendoorn komt Nieuwerkerk in de 11e minuut langszij, maar daar is alweer Van Montfort, 7-6. Bij Nieuwerkerk neemt Miriam Swart vanaf dat moment de verdediging van Van Montfort over en dat pakt goed uit. Het gevaar van Van Montfort is dan grotendeels geneutraliseerd. De 7-6 is de laatste Eindhovense voorsprong. Stuurstraat schiet Nieuwerkerk weer naast DSC en via Miriam Swart is daar de voorsprong voor de blauw-zwarten.

Opvallend was dat DSC bijna alles over de dames speelt in de 2-2 situatie. Nieuwerkerk kreeg dit steeds beter onder controle. Zeer geconcentreerd optreden van de heren onder de korf voorkomen een snelle 2-2 situatie en de dames hebben de 1-1 voorin goed onder controle. Schutters als Robert Roubos en Timo de Wit werden door DSC weinig gebruikt als spitsen. Roubos scoorde helemaal niet. Timo de Wit kwam tot vijf goals en had daar weinig pogingen voor nodig.

Zo schoot De Wit ook de 8-8 binnen, de laatste keer dat de ploegen naast elkaar staan dit duel. Nieuwerkerk zette aan voor een tussensprint in de laatste 8 minuten van de eerste helft. Babette Blok met een doorloper en Niels Stuurstraat met een strafworp na een actie van Laura v.d. Linden. Ook zaterdag waren de dames weer belangrijk met goals. Zo werd Babette Blok alweer de topscorer (6 goals). Op 9-10 doet Timo de Wit nog wat terug, maar daarna vier goals op rij voor Nieuwerkerk in de 19e tot 24e minuut. Een fase waarin de wedstrijd wordt beslist. Een messcherpe Dani Hoogendoorn en Babette Blok en Laura v.d. Linden zijn hiervoor verantwoordelijk.

9-11 door een schot van Dani Hoogendoorn en 9-12 uit een vrije bal van Blok. 9-13 door Stuurstraat (stip na weer actie V.d. Linden) en 9-14 wederom door Hoogendoorn van afstand. Een hele sterke fase van Nieuwerkerk 1. DSC bepaalde de ruststand op 10-14 door een goal van Joan Vos van afstand.

Rust. Genoeg te bespreken. Wat een hectische start van deze wedstrijd. Daarna bleef het eigenlijk de hele wedstrijd rommelig. Het niveau was niet hoog. Geen makkelijke wedstrijd om te fluiten, maar toch deed scheidsrechter Danny Gerritsen dat weer prima. Door laten spelen waar mogelijk, optreden waar noodzakelijk. Net als tegen Avanti een prima pot van deze Hagenees.

Na de rust had Nieuwerkerk het even lastig. De eerste vijf minuten waren voor DSC zonder dat DSC nou heel goed speelde. Wel scoorde de ploeg drie keer en Nieuwerkerk via Blok maar 1 keer. Tussenstand dus 13-15. Ook de tweede goal na rust voor Nieuwerkerk was voor Blok, 13-16. Op deze stand miste DSC een strafworp en aan de andere kant schoot Mats Rodenburg het verschil naar het zo gewenste 4-puntenverschil (13-17).

Dit verschil bleef lang in tact. De wedstrijd werd rommeliger en het was van beide kanten geen hoogstaand duel. Voor Nieuwerkerk niet erg. De ploeg was hard op weg naar de punten. Bij 14-19 was het verschil het grootst. Na een treffer van V.d. Linden stond Nieuwerkerk met vijf punten voor.

Vanaf dit moment kon DSC het verschil niet kleiner maken dan drie. De ploeg uit Eindhoven kwam geen moment in de wedstrijd. Dat was voor een groot deel ook de verdienste van Nieuwerkerk zelf. Nieuwerkerk werkte verdedigend met een prima plan en had zo in de tweede helft veel minder last van de dames van DSC. Ook in de aanval waren de wissels van Simons en Van Essen geslaagd met Jasper Marck en Rosanne Lansbergen.

Na de 16-19 was daar de belangrijke 16-20 door Koen Collée. Hij speelde verdedigend sterk en in de aanval goed in de ondersteuning. In de slotfase toch ook nog wat belangrijke goals van de aanvoerder.

DSC was niet meer bij machte om het tij te keren. De Eindhovenaren wisselden nog wat, meer het mocht niet meer baten. Op 18-22 schoot ook invaller Jasper Marck nog een goal binnen. Dit na goed werk in de korfzone van een andere invalster, Rosanne Lansbergen. 18-23 vervolgens door Babette Blok, haar 6e alweer. Na de 19-23 van DSC invaller Jonathan Verhulst (viel goed in) is Koen Collée degene die de einduitslag op 19-24 bepaalde.

Een hele knappe overwinning van Nieuwerkerk 1, dat nu als nummer 2 van de hoofdklasse de feestdagen in gaat. Feest ook op de tribune bij de Nieuwerkerk supporters. Na zes wedstrijden alleen op de 2e plek. Wie had dat gedacht? Nu heeft de ploeg even vakantie om straks in januari weer tegen DSC te spelen.

Doelpunten Nieuwerkerk: Babette Blok 6, Niels Stuurstraat 5(3), Dani Hoogendoorn 5(1), Koen Collée 2, Mats Rodenburg 2, Miriam Swart 1, Cathy van Horik 1, Laura v.d. Linden 1 en Jasper Marck 1

Doelpunten DSC: Joan Vos 6, Lotte van Montfort 4, Timo de Wit 5, Jonathan Verhulst 3(2) en Marloes Veenstra 1

Bekijk hier de wedstrijd terug: