Clicky

Stichting Help mij Leven viert 30-jarig bestaan

Copyright Omroep Zuidplas

Robert Smits heeft weer voet op Bleiswijkse grond gezet om samen met een groot aantal bekenden stil te staan bij het 30-jarig bestaan van de Stichting Help mij Leven.

De stichting maakt het voor hem al die jaren al mede mogelijk om zijn werk voor de straatkinderen in Rio en omgeving voort te zetten en is tevens de stichting waar het Moordrechtse echtpaar Siem en Ria van Bueren zich al jaren voor inzetten.

Stichting Help Mij Leven werd in 1988 opgericht om het welzijnswerk van Robert Smits in Brazilië te ondersteunen. In de meest gewelddadige krottenwijken (favela’s) van Rio de Janeiro spant Smits zich sinds halverwege de jaren tachtig in om kansarme kinderen via sport en educatie zicht te bieden op een toekomst zonder geweld, drugscriminaliteit en armoede.

Het jubileumfeest, kon rekenen op grote belangstelling. De feestelijk aangeklede kerkzaal vormde het decor voor toespraken, live muziek en vooral veel gezelligheid. Maar zoals Marieke Oostenbrink, voorzitter van het stichtingsbestuur, tijdens haar openingswoord opmerkte, is het dertigjarig bestaan van Help Mij Leven een heuglijk feit met een zwart randje. Dat de hulp van de stichting anno 2018 nog altijd nodig is, betekent namelijk ook dat de perspectieven voor kinderen in Braziliaanse achterstandswijken onveranderd slecht zijn.

Toch blijft Smits gemotiveerd: “Je weet dat van de tien kinderen die je probeert te helpen, misschien wel de helft binnen een paar jaar dood zal zijn. En dan zijn er nog een paar die met de noorderzon vertrekken en die je voorgoed uit het oog verliest. Maar dat ene kind dat erin slaagt om een normaal leven op te bouwen, zonder in de drugshandel te belanden – dáár doe je het voor.”