Clicky

Carolien Smit van Opwekking naar Mercy Ships

Copyright Omroep Zuidplas

Ruim 3,5 jaar geleden was Carolien op een regenachtige dag bij Opwekking en belande in de Missie tent. Een grote tent vol met stands van goede doelen. Haar kennismaking met Mercy Ships. “Elke keer als ik daar loop voel ik kriebels vanbinnen, een bepaalde onrust”.

De Capelse Carolien heeft ervaring met reizen met World Servants: “drie keer ben ik mee geweest als medisch staflid naar Bolivia en Malawi. Daar heb ik samen met een groep jongeren scholen gebouwd. Daarnaast ben ik ook op reis geweest met Open Doors. Op die manier heb ik medechristenen kunnen ontmoeten en hen kunnen bemoedigen, en ook weer van hen mogen ontvangen.”

In de Missie tent was ook een stand van Mercy Ships en nam zij een folder mee, het begin van iets nieuws. Mercy Ships is een organisatie die door middel van een varend ziekenhuisschip hulp willen geven aan de allerarmsten. Zij doen dit door medische operaties uit te voeren en trainingen te geven aan lokaal personeel. De medewerkers aan boord komen vanuit allerlei landen en werken op vrijwillige basis. Op de website van Mercy Ships zag zij dat op het schip ook röntgenlaboranten werken. Het vak waar zij al ruim 17 jaar ervaring heeft. “Wat bijzonder om ook met mijn eigen kennis en expertise te kunnen dienen op een plek waar dat nodig is.”

Het kantoor van Mercy Ships Holland in Rotterdam was een kleine stap naar een gesprek bij Mercy Ships waar Carolien sprak met Alize van der Wolf die haar uitnodigde voor het Europese Introductie Weekend van Mercy Ships (IMS). “Tijdens het weekend heb ik heel veel verhalen gehoord, mensen ontmoet en het heeft mij meer inzicht gegeven. Kort daarna heb ik gesolliciteerd op de functie van röntgenlaborant.”

Na een uitgebreide procedure werd zij aangenomen, maar was het wachten op een voorstel voor plaatsing die uiteindelijk kwam in maart 2018. Het voorstel luidde om in februari 2019 voor 7 weken aan boord te gaan in Guinee. “Het leek toen nog zo ver weg, maar nu komt het snel dichterbij. Op 17 februari hoop ik naar de hoofdstad van Guinee te vliegen, waar het schip in de haven ligt. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn aan boord. Hoe mooi om met een internationaal team professionele hulp te kunnen geven aan mensen voor wie die hulp niet zomaar aanwezig is.”

Aan boord gaat zij werken met nog één röntgenlaborant en samen zorgen zij voor de röntgenfoto’s en CT-scans van de patiënten die aan boord komen. “Om zo te kunnen dienen, vanuit de gedachte dat ik zelf ook zoveel heb ontvangen van God en dat nu weer mag doorgeven. Zoals Mercy Ships al zegt, is ieder mens kostbaar. En daar geloof ik oprecht in, en ik hoop dat ik dat ook kan meegeven aan de mensen in Guinee. Ook zij zijn geliefd en kostbaar! En andersom verwacht ik ook veel te leren en ontvangen tijdens mijn periode aan boord.”

Op vrijdag 25 januari zal Carolien haar reis toelichten bij omroep Zuidplas in het programma Rondom het Licht vanaf 19:00 uur.