Clicky

''Een circulair Zuidplas doen we samen''

Copyright Omroep Zuidplas

Maandag 14  tot en met vrijdag 18 januari is de 'Week van de circulaire economie'.  Bestuurslid van Stichting Duurzaamheidsplatform Zuidplas, Lieke Vermeer-Terlouw, schreef voor Omroep Zuidplas een mooi opiniestuk. 

''Dit artikel schrijf ik niet alleen vanuit mijn positie als bestuurslid van Stichting Duurzaamheidsplatform Zuidplas, maar ook als ondernemer, burger en niet in de laatste plaats als moeder. Het doet mij goed om te merken dat de circulaire economie steeds dichterbij komt en steeds zichtbaarder wordt. Het is een toch min of meer noodzakelijke verandering vanuit de klassieke lineaire economie waarin we niet bepaald zuinig of duurzaam omgaan met grondstoffen en geld.

Los van de discussie of het nodig was, ben ik erg blij met de manier waarop het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel geoogst is. Een groot deel van het gebouw wordt - door het werk van het Rotterdamse Urban Horizons, een circulaire koploper in de bouwwereld - opnieuw gebruikt voor andere gebouwen. Het nieuwe gebouw wordt zo energiezuinig mogelijk gebouwd en is zodanig ontworpen dat een eventuele andere functie in de toekomst makkelijk mogelijk is. Ook is er in het collegeprogramma van 2018 veel expliciete aandacht voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen de doelstelling om een energieneutrale gemeente te worden, maar ook het stimuleren van bijzondere duurzame woonvormen en de aandacht voor preventie door positieve gezondheid.

Een mooi concreet voorbeeld van duurzame ontwikkeling in gemeente Zuidplas is zeker de Hennipgaarde. Dit is een prachtig lokaal natuurgebied waar hard gewerkt en gespeeld wordt. Het graan dat hier geoogst wordt, gaat naar de molen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier wordt het ook direct verwerkt tot brood. Vervolgens kan heel Zuidplas genieten van (h)eerlijk brood.

Maar we zijn er nog niet. Het jaar 2050 waarin niet alleen Zuidplas maar heel Nederland circulair wil zijn - is dichterbij dan we soms beseffen. Graag wil ik de gemeente Zuidplas, alle bedrijven en de inwoners oproepen om duurzaamheid nog meer tot leven te brengen en telkens een stap verder te gaan. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan betere afvalscheiding, maar probeer om afval te voorkomen.

Als de gemeente plastic groenten- en fruitzakjes aan banden leggen, de supermarkten herbruikbare katoenen zakjes aanbieden en de consumenten deze echt gaan gebruiken, dan komen we samen steeds verder. Want een circulaire economie, dat doen we toch samen?

Week van de Circulaire Economie - 14 t/m 18 januari
In de week van 14 januari is het de landelijke Week van de Circulaire Economie. Door heel Nederland zijn er evenementen waarbij je inspiratie kunt opdoen, workshops kunt volgen en je netwerk kunt uitbreiden. Volgend jaar wil Stichting Duurzaamheidsplatform Zuidplas ook in deze gemeente een evenement opzetten. Wil je hier over meedenken? Neem contact op via http://www.duurzaamheidsplatform-zuidplas.nl/Contact/.'