Clicky

CKV Nieuwerkerk thuis onderuit na matige tweede helft

Copyright Omroep Zuidplas

Op een historische avond (CKV Nieuwerkerk verzorgde voor de eerste keer een livestream vanuit de eigen sporthal) kon Nieuwerkerk 1 het helaas niet bolwerken tegen DSC uit Eindhoven.

Na een gelijkopgaande eerste helft stond Nieuwerkerk in de rust nog aan de goede kant van de score: 12-11. DSC kwam ijzersterk uit de kleedkamer en schakelde een tandje bij. De ploeg uit Eindhoven gooide alles in de strijd en kwam met die vechtlust al snel aan de goede kant van de score te staan. Een totaal ander DSC dan in Eindhoven. Een enigszins timide Nieuwerkerk stelde hier te weinig tegenover. Via 14-14 liep DSC in vijf minuten tijd uit naar 14-19. Nieuwerkerk leek terug te komen op 17-19, maar in de tweede helft was DSC gewoon sterker. De Eindhovense dames waren in die fase doorslaggevend (in totaal 10 goals). Nieuwerkerk knakte definitief op 20-23 en mag het zichzelf kwalijk nemen dat het mooie onderlinge resultaat uit Eindhoven verloren ging door thuis uiteindelijk met 20-27 te verliezen.


Drie weken geleden speelden beide teams tegen elkaar in Eindhoven. Het was toen niet goed, maar Nieuwerkerk was wel de betere en won met 19-24. DSC straalde toen vrij weinig uit. Wellicht heeft dat tot enige verandering geleid. In ieder geval stond Jonathan Verhulst ditmaal in de basis en hij speelde een belangrijke rol voor DSC. Ook Renee Kuin stond bij DSC weer in het veld. Zij speelde op de plek van de geschorste Joan Vos. Nieuwerkerk miste Miriam Swart en op haar plek speelde Rosanne Lansbergen. De bomvolle sporthal de Kleine Vink had in de voorwedstrijd Nieuwerkerk 2 nipt zien winnen van concurrent DSC 2. Er was werkelijk geen lege plek meer te vinden langs de lijn bij de start van de wedstrijd tussen beide vlaggenschepen.

DSC had in de nieuwe opstelling fysiek veel over op Nieuwerkerk. Veel lengte en kracht bij de mannen, maar ook bij de dames in de persoon van Renee Kuin. Zij stond tegen de langste dame van Nieuwerkerk, Laura v.d. Linden. DSC pakte op 0-1 en 1-2 de voorsprong, maar door goals van Koen Collée en Mats Rodenburg kwam Nieuwerkerk weer naast DSC. Via diezelfde Rodenburg en Laura v.d. Linden stond Nieuwerkerk na ruim vijf minuten op een 4-2 voorsprong. Ook deze voorsprong was zo weer verdwenen door goals van De Wit en Roubos.

Ook dit keer was het geen goede wedstrijd. Het ging om tactiek, het was vaak hard en er waren veel duels. Scheidsrechter Keus was niet altijd even gelukkig in zijn keuze. Laten we het daar op houden. Via twee strafworpen van Jonathan Verhulst kwam DSC op een 4-6 voorsprong. Een 0-4 run dus voor de Eindhovenaren. Dit keer kwam Nieuwerkerk snel weer op gelijke hoogte door goals van Dani Hoogendoorn en Cathy van Horik. Ook dit keer een 4-0 run, maar nu voor Nieuwerkerk dat Niels Stuurstraat en Babette Blok zag raakschieten: 8-6 na ruim een kwartier.

Zo ging het een beetje op een neer. Bij Nieuwerkerk was Koen Collée de meest opvallende aanvaller de eerste helft. Met een paar mooie acties en schoten kwam hij tot vier goals voor de rust. De andere spits, Niels Stuurstraat, had geen gelukkige avond. Ook Babette Blok, scorend zo enorm op dreef eind 2018, speelde een onrustige en ongelukkige wedstrijd. Het gemis aan goals van Blok en Stuurstraat brak Nieuwerkerk later in de wedstrijd op. Collée kwam in de tweede helft overigens helemaal niet meer tot scoren.

Maar goed, we zaten nog in de eerste helft. Via 8-7 werd het 9-7 door Collée, waarna DSC via Verhulst en Anne de Kok weer op 9-9 kwam. Via 9-9, 10-9 (Collée), 10-10, 11-10 (Blok) en 11-11 bepaalde Collée de ruststand op 12-11 in het voordeel van Nieuwerkerk.

Dit ging in de tweede helft eigenlijk gelijk zo verder. Timo de Wit met de eerste score na de rust voor 12-12. Een strafworp van Niels Stuurstraat (1 van de twee strafworpen voor Nieuwerkerk tegenover de 8 strafworpen van DSC) zorgde voor 13-12 in de 2e minuut na rust. Achteraf de laatste voorsprong van Nieuwerkerk. Er stond, met name de tweede helft, een ander DSC in het veld. Aangevoerd door Verhulst een echte vechtmachine die duidelijk uit was op revanche. De goals werden gevierd en je voelde dat de wedstrijd ging kantelen. En niet in Nieuwerkerks voordeel.

De eerste treffer van Guido Brekelmans en daarna wederom Timo de Wit met de 13-14 voor DSC. Dani Hoogendoorn met een strafworp voor 14-14, maar daarna was het DSC dat de klok sloeg. In no time namen de Eindhovenaren de regie volledig over. En Nieuwerkerk stond er bij en keek er naar. In vijf minuten tijd scoorden voor DSC Verhulst, Van Montfort, Kuin, Roubos en weer Verhulst. 14-19 met nog ruim een kwartier.

Zou het Nieuwerkerk nog lukken om terug te komen? De coaches Simons en Van Essen gingen wisselen. De broertjes Jasper en Nathan Marck kwamen het veld in. Nathan voor wat meer beleving en strijd en ook in de verdediging tegen Timo de Wit (dit deed hij allemaal goed!). Jasper voor de goals en ook Jasper deed wat hij moest doen. Fijn voor de coaches dat de wissels dit konden brengen. Ze brachten meer dan de basisspelers zaterdag, dat was duidelijk.

Met de nieuwe krachten kwam er ook wat nieuwe energie vrij en zo scoorde Nieuwerkerk drie keer in drie minuten. Goals van Stuurstraat, invaller Jasper Marck en Cathy van Horik. En met een 17-19 tussenstand met 13 minuten te spelen is dan plots weer alles mogelijk.

Maar DSC liet het niet meer glippen. Er was iets in de ploeg geslopen en die vechtlust verdween niet meer. 17-20 door Van Montfort, gevolgd door de 18-20 van Rodenburg (zijn derde). Laatste 10 minuten. In het veld werd het er niet vriendelijker op. Kinderachtig gedoe onder de korf van beide kanten. Het aanzien niet waard. DSC bleef rustig en Nieuwerkerk haalde zichzelf nog meer uit de wedstrijd. Marloes Veenstra en Timo de Wit voor 18-22 en de genadeklap.

Via twee goals van Nathan en Jasper Marck kwam Nieuwerkerk nog op 20-23, maar de laatste vijf minuten zakte Nieuwerkerk volledig door het ijs. Zelfs zo erg dat het mooie onderlinge resultaat (19-24 in Eindhoven) ook nog werd verspeeld. De dames van DSC deden er nog een schepje bij en Kuin, Van Montfort en Veenstra kwamen nog tot scoren. Man of the match Verhulst maakte zijn 8e en zo won DSC dik verdiend met 20-27. Die slotfase kan Nieuwerkerk zichzelf wel kwalijk nemen.

Een vervelende tweede helft voor Nieuwerkerk. Maar ook daar leert de jonge ploeg van Simons en Van Essen weer van. Volgende week uit naar Avanti. Dit keer kans op revanche voor Nieuwerkerk na de thuisnederlaag eerder dit seizoen. Als de ploeg dat net zo goed als DSC zaterdag in Nieuwerkerk deed, dan komt het zaterdag in Pijnacker vast goed! 

Doelpunten Nieuwerkerk: Koen Collee 4, Niels Stuurstraat 3(1), Mats Rodenburg 3, Dani Hoogendoorn 2(1), Cathy van Horik 2, Babette Blok 2, Jasper Marck 2, Laura v.d. Linden 1 en Nathan Marck 1

Doelpunten DSC: Jonathan Verhulst 8(4), Timo de Wit 5(2), Renee Kuin 3, Lotte van Montfort 3, Marloes Veenstra 3, Robert Roubos 2, Guido Brekelmans 2 en Anne de Kok 1