Clicky

Lezing Harm Bart over het spanningsveld tussen geloof en wetenschap

Copyright Omroep Zuidplas

Op donderdag 14 februari verzorgt Harm Bart, emeritus hoogleraar wiskunde aan de Erasmus Universiteit, in de Ringvaartkerk een lezing over het spanningsveld tussen geloof en wetenschap. 

De lezing begint om 20.00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Er is volop ruimte voor vragen en gesprek.
  
Van de vooraanstaande evolutiebioloog Stephen Jay Gould is afkomstig: science is about the age of rocks, religion is about the Rock of Ages. Gaat men hierop af dan zou het bij religie en wetenschap gaan om twee gescheiden gebieden die geheel buiten elkaars vaarwater liggen.  Historisch gezien liggen de zaken anders: tussen wetenschap en religie is er een gedurige interactie geweest, soms positief van karakter, soms negatief. In een enkel geval ronduit tumultueus.

In de laatste categorie is het meest bekend de kwestie Galilei. Culminerend in een kerkelijke veroordeling (met belangrijke consequenties voor de ontwikkeling van de wetenschap) en het zo dikwijls aan Galilei toegeschreven eppur si muove – en toch draait zij. Maar wat draaide er nu eigenlijk? En waar draaide het echt om? Op dat punt houden de populaire weergaven veel in stand dat we tegenwoordig onder 'fake news' zouden kunnen laten vallen. De lezing is bedoeld om op dit punt opheldering te verschaffen.
De Kerk heeft Galilei eerherstel gegund. Op dit moment speelt echter nog altijd de afwijzing van aan de evolutieleer gerelateerde denkbeelden van de Jezuïet Pierre Teilhard de Chardin. Ook over dit nu meer dan een halve eeuw slepende conflict zal iets worden gezegd.