Clicky

Rotterdam Chinese New Year van start

Copyright Omroep Zuidplas

Rode kleuren, knallend vuurwerk, culturele optredens, geuren en kleuren uit de Chinese keuken, Leeuwendansers, de Chinese draak, lampionnen, knutselen en lezingen.

In de week van Rotterdam Chinese New Year is er van alles te beleven, voor jong en oud.

Wijkpark Oude Westen
In het Wijkpark Oude Westen aan de West-Kruiskade wordt een speciaal evenemententerrein ingericht op zaterdag 9 februari. Met podiumoptredens, pop-up restaurantjes, een Kooktheater, de Chinese minimarkt en programmering voor kids is er genoeg te zien, te doen en te proeven.

Jaar van het Varken
2019 is het Jaar van het Varken volgens de Chinese dierenriem! In dit licht duiken er varkentjes op in het straatbeeld van Rotterdam. Dit kunstproject, gerealiseerd met verschillende partners en kunstenaars, is terug te zien in de stad. Ook worden de beelden geëxposeerd in Het Timmerhuis. 

Vuurwerk en leeuwendansers
Op zaterdag 9 februari dansen de leeuwen langs de ondernemers aan de West-Kruiskade e.o. en knalt het vuurwerk er flink op los. Ook winkelgebieden als De Koopgoot, De Bijenkorf en De Markthal worden bezocht door de Chinese leeuwendansers. Bekijk alle tijden en locaties op www.rcny.nl

De Peking Express
De rijdende restauranttram wordt ter ere van het Chinees nieuwjaar omgetoverd tot Peking Express. In een rit van 2,5 uur krijgen bezoekers een bijzonder acht-gangen, want acht is een Chinees geluksgetal, fusion diner met Chinees - Westerse invloeden en bijpassende dranken. De chef van de RotterTram is Ad Janssen, bekend van o.a. Kasteel van Rhoon, heeft acht bijzondere gerechten vormgegeven met behulp van Rotterdams Chinese chefs. De chefs van Ad koken de sterren van de hemel in de tram. Meer informatie en reserveren www.rcny.nl/peking-express.

Museum Rotterdam
Samen met Rotterdammers zoekt Museum Rotterdam in het project Echt Rotterdams Erfgoed naar wie en wat op dit moment belangrijk is in de stad. Binnen verschillende thema's worden Rotterdammers uitgelicht. Speciaal voor RCNY is binnen elk thema een Chinese Rotterdammer uitgelicht. Bezoek de expo in Museum Rotterdam. Opening is vrijdag 8 februari – 15:30 – 17:00. www.rcny.nl/museumrdam         

Overig Programma
De viering is een feest voor alle culturen en leeftijden uit de stad. Vanaf maandag is de vlaggenparade te bezichtigen aan de Boompjes. Op woensdag en donderdag kunnen er workshops en lezingen worden gevolgd op de Erasmus Universiteit, tijdens China in Focus van de Chinese Student Association. Op 9 februari is er een kooktheater, waar men kennis kan maken met de (soms spannende of gekke) bijzonderheden uit Chinese en Aziatische keuken. Er is een traditionele hotpot (fondue) bij Verhalenhuis Belvédère op zondag 10 februari. Zaterdag 9 februari is ook de bekende traditionele openingsceremonie. Samen met Wethouder Kasmi worden de ogen van de Chinese leeuw ingekleurd en kan deze leeuw aan zijn, bekende en veel bezochte, tocht langs de ondernemers beginnen. Diezelfde avond is er een spectaculaire vuurwerkshow als afsluiter om 19:55 uur.