Clicky

Zevenhuizens volleybal: Heren en dames winnen, zitvolleyballers stellen teleur

Copyright Omroep Zuidplas

Afgelopen weekend kwamen zowel de heren, dames als zitvolleyballers van Nesselande in actie.

HEREN:
Hengelo - Zondag speelden de heren van CAS CRM-ZVH in Hengelo tegen Webton Hengelo, in Zevenhuizen wist CAS CRM een 3-0 overwinning te boeken. Dit had voor de Zevenhuizense het effect dat er met veel vertrouwen aan de wedstrijd werd begonnen. Webton wilde dat ombuigen, maar door veel inzet en hard werken kon CAS CRM deze wedstrijd via de setstanden 25-22, 17-25, 23-25 en 25-27 met 3-1 winnend afsluiten.

Trainer/coach Kristian van der Wel met assistent Ronald Kooijman stelde de volgende basis op: Bram Wiltenburg, Benjamin Parkinson, Thomas van Rij, Ludrich Innocente, Chris van Mullem, Max Nieuwstad en libero Mika Prins. Vanaf het begin lieten de gastheren zien, wat hun bedoeling was. Ze zette CAS CRM met hun service onder druk en kon zo de stand lang in evenwicht houden. In deze set gebruikte coach Kristian van der Wel weer zijn bekende dubbele wissel, maar dit zorgde niet voor het grote verschil en ondanks zijn laatste time-out bij 24-22 kon Webton toch de set met 25-22 binnenhalen. In de tweede set trad CAS CRM met dezelfde basis in het veld, maar nu waren de Zevenhuizense heren alerter en wist zowel aanvallend, blokkerend en serverend Webton onder de duim te houden. Serverend wist Benjamin Parkinson zijn team aan een grotere voorsprong te helpen Die met de laatste servicebeurt van Thomas van Rij eindigde in een 17-25 setwinst.

Webton wist in de derde set een achterstand om te zetten naar een kleine voorsprong. CAS CRM wist met een goede blokkering van de midden blokkeerders Benjamin Parkinson en Ludrich Inocente dit weer terug te zetten. Ook nu weer kwam de dubbele wissel, Gianno Beij en Timothy Scheffers voor Bram Wiltenburg en Max Nieuwstad weer aanbod. In de eindfase kon CAS CRM het hoofd koel houden en maakte de set bij 23-25 uit. In het begin van de vierde set wisten de Zevenhuizense heren een duidelijk gat te slaan, door onder andere het sterk serveren van Chris van Mullem. Toch wist Webton het gat in de eindfase te dichten en werd het bij 24-23 zelfs een setpoint voor de gastheren, die de heren van CAS CRM kon keren en pas bij de laatste service van Ludrich Inocente wisten de Zevenhuizense heren deze set met 25-27 af te sluiten.

Door deze 3-1 winst blijft CAS CRM in het spoor van de nummers 1 en 2 van de Topdivisie. Voor aanstaande zaterdag spelen de heren om 19.30 uur in Swanla tegen het tweede team van SV Dynamo uit Apeldoorn.

DAMES:
Utrecht - De dames van Jumbo ZVH speelden zaterdag wederom in Utrecht nu tegen het derde team van VV Utrecht. In de eerste ontmoeting wisten de Jumbo ZVH dames de wedstrijd in vijfsets naar zich toe te halen en waren beducht om in het Utrechtse niet onderuit te gaan. Het Zevenhuizense team kon nu wel beschikken over een ruime selectie, met deelname van een aantal junioren. Het werd een enerverende wedstrijd die uiteindelijk via setstanden 26-28, 23-25, 11-25 en 3-25 in een prachtige 4-0 overwinning werd besloten en vijf punten toegevoegd kon worden.

Coach René van Essen ging met een grote selectie naar Utrecht en stelde de volgende basis op: Mariëlle Gerritsen, Michelle van der Knaap-Bijl, Tara van Zijl, Marleen van Vliet, Chiara Broek, Sonja van Mil en libero Kim Walter. De dames van Jumbo ZVH begonnen goed aan de wedstrijd en konden met hun service de druk op Utrecht opbouwen. Ook aanvallend wist Mariëlle Gerritsen door het midden flink te scoren en werd uitgelopen naar een 12-20 voorsprong. Utrecht wist met Karin Steegdes aan de opslag terug in de wedstrijd te komen en zelfs een 22-21 voor te komen. Hierna volgde spannende strijd die eindigde in een 26-28 setwinst voor Jumbo ZVH. In de tweede set wisten de dames van Utrecht Zevenhuizen voor te blijven en bij 13-9 achter wisselde coach René van Essen Tara van Zijl voor jeugdspeelster Loeki Sterkenburg, die met haar service het gat kleiner kon maken en bij 14-11 kwam Tara van Zijl weer terug binnen de lijnen. Na de tweede time-out van Zevenhuizen bij 18-15, wist Jumbo ZVH het goede spoor weer te nemen en kwam langzaam maar zeker naar het 23-24 setpoint toe. Met de service van Sonja van Mil kon Jumbo ZVH de set afsluiten met 23-25.

Door deze setwinst ging Jumbo ZVH vol vertrouwen beginnen aan de derde set en met veel lef en plezier werd de score verhoogd, bij 6-9 kwam Sam Scheffer voor Sonja van Mil binnen de lijnen en wist duidelijk een duit in de zak te doen en ging bij 9-15 weer eruit. Zevenhuizen en bleef doorgaan en kon deze set met 11-25 binnen halen. In de vierde set kreeg Loeki Sterkenburg een plaats binnen de lijnen, voor Tara van Zijl. Deze vierde set kende een sterk spelend Zevenhuizen, waarbij alle meegereisde jeugdspeelsters, Sam Scheffers en Tara van Es af n toe in het veld kwam. Met Loeki Sterkenburg aan de opslaglijn wist Jumbo ZVH deze set met 3-25 winnend af te sluiten. Hier mee komen de dames met vijf punten naar huis en staan ze nu weer op de vierde plek.

De Zevenhuizense dames spelen aanstaande zaterdag weer in eigen huis en spelen om 16.15 uur tegen GSC Haaglanden. Dit wordt weer een zware opgave, daar de tegenstander slechts met één punt minder op de vijfde plaats staat.

ZITVOLLEYBAL:
Haarlem - Zaterdag speelde ZVH tegen Spaarnestad. In de oude en koude Beijneshal in Haarlem stond om 18.00 de wedstrijd gepland waarin bepaald zou worden of ZVH naar de kampioens- of degradatiepoule zou gaan. Een overwinning zou genoeg zijn, mits Allvo geen punten zou pakken tegen Apollo.

ZVH begon met Merijn Bruijne, Robert-Jelle Breunesse, Jaap Mensink, Timo Mans, Julian Perdijk, Thomas de Vries en libero Pasquale Martucci. Door de afwezigheid van Hugo de Winter en Sara Cirelli zat coach Tom Poortman alleen op de bank. ZVH begon erg sterk. Met een ijzersterke service zorgden de Zevenhuizenaren ervoor dat Haarlemmers niets te vertellen hadden. Al snel stond er een 2-5 voorsprong op het bord. Spaarnestad kwam beter in het spel en bij 12-14 nam coach Jouke de Haan de eerste time-out. ZVH liet zich niet afleiden en ging vrolijk door met punten maken. Bij 17-21 nam Spaarnestad de tweede time-out. Bij 17-23 was er nog een Haarlemse wissel en bij 17-25 was de eerste set al in het bezit van de roodhemden.

De tweede set had ZVH heel even moeite met de pass maar had zelf nog steeds een sterke service. Bij een 3-5 voorsprong leek alles weer op de rit. Toch werden de punten niet meer zo gemakkelijk gemaakt als de eerste set. Bij een 11-15 voorsprong nam Jouke de Haan weer een time-out om zijn ploeg beter op de rit te krijgen. Het zou tot 16-20 duren voordat dit ook echt lukte. Spaarnestad kwam rap dichterbij en bij 20-21 nam coach Tom Poortman zijn eerste time-out. Bij 20-23 leek de set toch wel binnen handbereik. Niets bleek minder waar. Met oud Duits international Thomas Renger aan service moest Tom Poortman bij 24-23 zijn tweede rustmoment inzetten. Eén punt later mochten de teams weer naar de kant. Met een mooie service zorgde Renger voor een slechte pass en de set ging naar Spaarnestad.

Inmiddels was duidelijk geworden dat Allvo één set gepakt had van Apollo. Dit hield in dat ZVH niet meer dan één set weg mocht geven in Noord-Holland. De derde set begon enorm gespannen. De druk werd het team te veel. Bij een 6-1 achterstand kwam ZVH langs de kant weer bij elkaar. Toch werd de grip op het rommelige spel van Spaarnestad niet gevonden. Bij 15-12 vond de oud bondscoach Jouke de Haan de voorsprong te klein worden en nam zijn eerste time-out. Met Wim Jongman aan service liepen de zwarthemden uit naar 21-13. Met veel gerommel ging de set met 25-16 naar Spaarnestad.

Het tweede setverlies van deze wedstrijd was een enorme teleurstelling voor ZVH. Dit zorgde er deels voor dat de wedstrijd in de vierde set niet meer om aan te zien was. Spaarnestad speelde erg onverzorgd volleybal, de scheidsrechter vond het allemaal geen probleem en liet alles toe. Ook het fluiten op appèl maakte er geen betere wedstrijd van. ZVH deed wat het kon maar ook daar werd het spel enorm 'lelijk'. Spaarnestad had bij 10-4 al een grote voorsprong te pakken maar ZVH wist langzaam maar zeker terug te kruipen. Via 18-18 kwam Spaarnestad op 23-20 op de service van Jaap Mensink kwam ZVH nog op 24-24 maar via twee discutabele punten ging ook de laatste set naar Spaarnestad.

Een grote teleurstelling dus voor de zitvolleyballers. Er moet goed gekeken worden hoe dit mis kon gaan.

ZVH speelt vanaf volgende week dus tegen degradatie. In een hele competitie van drie teams is het zaak om bij de eerste twee te eindigen. De laatste van de poule wacht een confrontatie met de kampioen van de eerste divisie om een plekje in de eredivisie in het seizoen 2019-2020. Naast ZVH bestaat deze degradatiepoule uit Spaarnestad en F.D.S. Sneek.

De zitvolleyballers zijn altijd opzoek naar nieuwe teamgenoten. Wil je een keertje proberen of zitvolleybal iets voor jou is, of speel je staand maar zou wel een keer bij het zitvolleybal in willen vallen? Kom een keer langs bij een training! Wij trainen op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00.

Foto: M. Prins