Clicky

CKV Nieuwerkerk wint en speelt zich veilig

Copyright Omroep Zuidplas

Met haar eerste “dertigklapper” van dit zaalseizoen heeft CKV Nieuwerkerk zich in speelronde 11 al verzekerd van nog een jaar Hoofdklasse.

Daarmee is de doelstelling behaald en kan Nieuwerkerk zich de laatste weken van het zaalseizoen richten op een stunt! Zaterdag tegen SDO was het grote delen van de wedstrijd aanvallend prima wat Nieuwerkerk liet zien. De scores werden verdeeld over vele schijven en binnen tien minuten hadden alle Nieuwerkerk spelers al gescoord. In defensief opzicht kreeg Nieuwerkerk nooit controle over SDO. Na een ruststand van 17-13 kroop SDO weer in de buurt van Nieuwerkerk (18-17). Nieuwerkerk leek de wedstrijd op 22-17 te beslissen maar bij 26-25 was de spanning weer helemaal terug. In de slotfase beslisten invalster Lotte Dingjan en Mats Rodenburg beiden met twee treffers het duel. Nieuwerkerk speelt zich daarmee veilig en SDO degradeert door deze nederlaag naar de Overgangsklasse.

Ongeveer zeven jaar naar dato stonden Nieuwerkerk en SDO weer tegenover elkaar in de Kleine Vink. Van die teams stonden nu alleen Miriam Swart (Nieuwerkerk) en Hilbert van Koerten (SDO) binnen de lijnen. Zeven jaar geleden groot feest voor SDO, nu helaas voor hen degradatie naar de Overgangsklasse. Voor Jan van Essen was het zeven jaar geleden als SDO-coach feest en nu als Nieuwerkerk-coach weer. Zo kan het lopen in de korfbalwereld.

Voor de wedstrijd waren de belangen bekend. Nieuwerkerk kon een grote stap zetten richting het einddoel van deze competitie: handhaving in de zware Hoofdklasse. SDO moest winnen, anders was degradatie een feit. De Kleine Vink was minder druk dan de afgelopen maanden. Ook de sfeer was een stuk minder. Kwam het door het resultaat van vorige week? Had het te maken met de wellicht “minder aansprekende” tegenstander. Feit is dat die mensen wat hebben gemist. Nieuwerkerk – SDO werd namelijk een boeiend duel met veel goals. De jeugd van Nieuwerkerk liet zich voor de wedstrijd wel gelden met een leuke sfeeractie.

Met balsponsor “Koolhaas natuurlijk” en scheidsrechter Opering schoot de wedstrijd uit de startblokken. SDO liet gelijk zijn dat het inderdaad over uitstekende schutters beschikt die je steeds onder druk moet houden. Bij Nieuwerkerk was Laura v.d. Linden weer eens belangrijk met twee goals in de openingsfase. Zo stond het binnen vier minuten 3-3. Met een fraaie goal zette Dani Hoogendoorn Nieuwerkerk op een 4-3 voorsprong gevolg door de 5-3 van Cathy van Horik. Het spel golfde op en neer in deze fase en de goals vielen aan beide kanten makkelijk. Nieuwerkerk behield een gaatje van drie en breidde dat via 9-5 (Mats Rodenburg) en 10-5 (Miriam Swart) zelfs uit naar een verschil van vijf in de 9e minuut. De goal van Miriam Swart betekende dat de acht spelers van Nieuwerkerk binnen tien minuten allemaal hadden gescoord. Dat kon ook niet uitblijven gezien de variatie in het Nieuwerkerkse aanvalsspel. Iedereen werd benut in het spel en elke speler nam zijn of haar kansen. Leuk om te zien.

Vreugde na alweer een treffer van Nieuwerkerk
Wat de nummer laatst van de ranglijst liet zien, was ook erg leuk. SDO speelde sterk en zo bleek maar weer eens dat deze Hoofdklasse poule erg sterk is. Ook SDO scoorde over meerdere schijven. Zo speelde Kim van Leeuwen een ijzersterke wedstrijd. Met twee mooie schoten zette zij haar ploeg bijvoorbeeld op 12-9 en 12-10 binnen het kwartier. Voor Nieuwerkerk antwoordde Koen Collée en Cathy van Horik met de 13-10 en 14-10. 24 goals in het eerste kwartier. De laatste tien minuten zouden beide teams nog drie keer scoren. De storm ging dus een beetje liggen.

Na goals van Hilbert van Koerten en Gerhard Gouderjaan was het gaatje vijf minuten voor rust nog maar twee: 15-13. Niels Stuurstraat was in deze fase erg belangrijk met twee mooie afstandsschoten. Vooral de 17-13 drie seconden voor rust was een hele lekkere voor Nieuwerkerk.

De eerste goal na  de rust was voor SDO: Luka v.d. Vliet schoot de 17-14 binnen. Miriam Swart zette Nieuwerkerk via een doorloper op 18-14. Maar daarna drie goals van SDO op rij. Twee schoten van Jelmer Beijeman en een schot van Hilbert van Koerten. Binnen vier minuten was de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd; 18-17. Met alweer een doorloper zette Swart Nieuwerkerk op 19-17. Twee belangrijke goals van haar dus kort na de rust.

Het was het startsein voor Nieuwerkerk om weer een gaatje te slaan. Met alweer haar vierde schot werd het 20-17 door Babette Blok en Niels Stuurstraat schoot daarna de 21-17 binnen. Uit een strafworp van Dani Hoogendoorn werd het 22-17. Er waren toen 10 minuten gespeeld in de tweede helft. Via mooie schoten van Cathy van Horik (prima op schot zaterdag!), Hoogendoorn en wederom Blok wist Nieuwerkerk uit te lopen naar 26-20. Nog 11 minuten te spelen.
Wedstrijd beslist? Nee, niet als het aan SDO lag. De ploeg uit Kamerik gaf zich niet gewonnen en ging nogmaals in de achtervolging. Met succes! SDO wist vijfmaal op rij te scoren in een tijdbestek van 8 minuten. Ook 8 minuten waarin Nieuwerkerk dus niet tot scoren kwam. De ploeg was het even kwijt. SDO ging voor haar laatste kans. Zo was het drie minuten voor tijd 26-25 en kon het werkelijk alle kanten op!
Nieuwerkerk bracht Lotte Dingjan voor Cathy van Horik. Een gouden greep. Want met Swart en Dingjan naast elkaar was Nieuwerkerk nog gevaarlijker. En via een doorloper van Lotte Dingjan werd het 27-25! De belangrijke gelijkmaker van SDO, die echt in de lucht hing, bleef zo uit! Dat was een tikkie voor SDO dat de ploeg niet meer te boven kwam. Mats Rodenburg schoot de wedstrijd vervolgens in het slot. Eerst van afstand en daarna vanaf de strafworpstip: 29-25 in de slotminuut. Groot was de vreugde bij heel Nieuwerkerk toen invalster Dingjan ook nog de 30-25 binnenschoot!

SDO bepaalde via Van Koerten de eindstand op 30-26. Complimenten voor SDO, maar de ploeg heeft daar weinig aan. Met 2 punten na elf wedstrijden degradeert de formatie uit Kamerik naar de Overgangsklasse. Volgend jaar zullen ze daar weer strijden om de titel, dat kan niet anders. Door de 18-33 nederlaag van Meervogels tegen DSC speelde Nieuwerkerk zich door deze zege veilig. Een prachtige prestatie van de jonge ploeg van Simons en Van Essen. Koploper Tempo verloor verrassend met 22-20 van Avanti. Groen Geel won met 21-27 bij TOP.

De stand is nu als volgt:
1.       Tempo              11-16
2.       Groen Geel       11-15
3.       Nieuwerkerk     11-14
4.       DSC                  11-13
5.       TOP                  11-11
6.       Avanti               11-11
7.       Meervogels       11-6
8.       SDO                  11-2       D
Volgende week gaat Nieuwerkerk op bezoek bij TOP. TOP is door de nederlaag tegen Groen Geel zo goed als uitgeschakeld voor de kruisfinale. Groen Geel ontvangt volgende week Tempo. De topper dus. Koploper Tempo speelt nog tegen de nummer 2, 3 en 4.

Avanti kan zich volgende week veilig spelen door niet te verliezen van Meervogels. En als DSC “gewoon” thuis wint van SDO, doen de Eindhovenaren ook weer helemaal mee. Echt alles is nog mogelijk in deze poule. En alles betekent dan ook echt alles. Want nu Nieuwerkerk veilig is, kan het zich richten op een enorme stunt: deelname aan de kruisfinale. Waarom niet? Volgende week naar Arnemuiden! Om 17.00u TOP – Nieuwerkerk

Doelpunten Nieuwerkerk: Babette Blok 5, Mats Rodenburg 4(1), Niels Stuurstraat 4, Dani Hoogendoorn 4(1), Koen Collée 3, Cathy van Horik 3, Miriam Swart 3, Laura v.d. Linden 2 en Lotte Dingjan 2

Doelpunten SDO: Hilbert van Koerten 7(2), Jelmer Beijeman 6(2), Kim van Leeuwen 4, Gerhard Gouderjaan 3, Manouk Kortman 2, Luka v.d. Vliet 2, Sander Harinck 1 en Vivian de Leeuw 1