Clicky

Wijkbrandweerman aan de slag in Capelle

Copyright Omroep Zuidplas

Sinds begin deze maand heeft Capelle aan den IJssel een eigen wijkbrandweerman: Dick de Jong(foto onderaan). Hij werkt vanuit de brandweerkazerne aan de Slotlaan en gaat met name met kwetsbare Capellenaren en organisaties in gesprek over brandveiligheid.

De Jong is de derde wijkbrandweerman in de regio Rotterdam-Rijnmond, na deelgemeente IJsselmonde en Schiedam. De kosten voor de pilot van een jaar worden gedragen door de gemeente Capelle en de Veiligheidsregio.

 

Capelle brandveiliger

“Mijn doel is om Capelle aan den IJssel brandveiliger te maken. Ik wil praten met winkeliers, woningbouwverenigingen, buurtorganisaties, de gemeente, politie en met de brandweerploegen van kazerne Slotlaan om te kijken hoe we daar verandering in kunnen brengen”, zegt De Jong. De nieuw geïnstalleerde wijkbrandweerman ziet vooral ouderen als de belangrijkste doelgroep om zich op te richten: “Ouderen zijn bij brand kwetsbaar. Een beginnende brand wordt door hen vaak minder snel opgemerkt wat kan komen door gehoor-, zicht- of reukverlies. Bovendien zal iemand die minder goed ter been is zich minder snel uit de voeten kunnen maken als er brand uitbreekt.”

Burgemeester Peter Oskam juicht de komst van de wijkbrandweerman in Capelle toe: “Capelle is een stad met veel hoogbouw en veel ouderen. Dat maakt ons kwetsbaar. Voorlichting over wat je zelf kunt doen om brandveiligheid in huis te vergroten is daarom extra belangrijk.“ Volgens de burgemeester kan de veiligheid in huis snel worden verbeterd: “Door op iedere etage een goede rookmelder op te hangen bijvoorbeeld.”

Dick de Jong gaat heel praktisch aan de slag in Capelle en is bereikbaar voor iedereen: “Capellenaren met vragen over brandveiligheid kunnen met via Facebook of Twitter een berichtje sturen. Maar ook kunnen ze me bellen op 06 – 204 10 777.”

Foto's gemaakt door Frank de Roo
Foto bij artikel: Vlnr. Jolanda Tryselaar, directeur brandweer VRR, wijkbrandweerman Dick de Jong en burgemeester Peter Oskam
Foto onder: Wijkbrandweerman Dick de Jong